Ez lesz a világ legnagyobb tetőre telepített naperőműve!

A SolarFuture egy dániai logisztikai központra telepítené a hatalmas napelemparkot.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A világ legnagyobb tetőre telepített naperőműve épül Dániában – számol be az NRGReport. A szakértők arra számítanak, hogy a projekt forradalmasíthatja a napelempiacot. A fotovoltaikus technológia az utóbbi években lenyűgöző fejlődésen ment keresztül, a napelemek egyre hatékonyabbak, egyre több formában jelennek meg, és egyre változatosabb helyszínekre telepítik őket. Napjainkban már úszó napelemekkel, fotovoltaikus üvegházakkal, sőt homlokzatba beépített modulokkal is találkozhatunk.
A fotovoltaikus fejlődésben hamarosan új mérföldkő jöhet el a dániai SolarFuture projektje révén. A 2014-ben alapított vállalat fő profilját az ipari és mezőgazdasági napelemes megoldások jelentik, ezúttal egy hatalmas, tetőre épített napelemparkon dolgoznak. A csapat az utóbbi években rengeteg olyan beruházást valósított meg, amelyek összetettségükkel és helyszínükkel is komoly ismertségre tettek szert. A cég többek között a Koppenhágai Operaház tetejére, valamint a Dániát és Svédországot összekötő Øresund-hídhoz is telepített napelemeket.

A közelmúltban bemutatott projekt világszinten is hatalmas dobásnak tűnik. A vállalat a DSV dániai szállítási és logisztikai cég új központjában, Horsensben készül létrehozni egy új, tetőn működő naperőművet, a rendszer teljesítménye a tervek szerint többek között a Tesla nevadai óriásgyárának teljesítményét is meghaladja. A DSV logisztikai központjának épülete több mint 300 ezer négyzetméter, ezzel a világ ötödik legnagyobb épülete lehet, amelynek tetőfelületének nagy részét napelemek fogják borítani.

A napelempark teljesítménye 35 megawattpeak lesz, amivel a Giga Texas 30 megawattpeak teljesítményű rendszerét is felülmúlja majd. A SolarFuture állítása szerint a legjobb szakembereket gyűjtötte össze, a cégnél gyors telepítésre és jól működő logisztikára számítanak. A tervek szerint a telepítést már 2024 decemberére befejezik, és át is adják a világ legnagyobb, tetőn létesített naperőművét.

 

Kép: SolarFuture

Ajánlott tartalom

Már több mint 5000 nyertese van a Napenergia Plusz programnak

Már több mint 5000 nyertes van a Napenergia Plusz programban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfőn.