Ezt ne dobd a szelektívbe!

Egyre több bevásárlóközpontban lehet szelektív szemétgyűjtőket találni. Eleinte én is nagy boldogan dobtam a papírgyűjtő részbe a blokkokat, rögtön, miután kijöttem a boltból és tudtam, arra a blokkra nem lesz szükségem.

Aztán egyszer egy boltban mondták, hogy ezt felejtsem el, ez a legnagyobb hülyeség, amit csinálhatnék, a blokkok, számlák papírja hőpapírból van és egyáltalán nem alkalmasak a szelektív gyűjtésre. Próbáltam rákeresni, de sehol nem találtam erre vonatkozó információkat. Végül a Szelektálok.hu stábjától a következő szakszerű leírást kaptam: „A hőpapír (thermopapír) a bisphenol-A (BPA) tartalom miatt a vegyes kukába elhelyezése javasolt, nem a szelektívbe, mivel az újrahasznosítási folyamatban a BPA felhalmozódhat és az újrapapírban olyan koncentrációban jelenik meg, ami nem kívánatos. Nagyobb mennyiségben keletkező hőpapír esetén veszélyes hulladék kezelőnek történő átadás szükséges. BPA-mentes hőpapír is elérhető már minden további nélkül a piacon, van, ami más phenollal, pl. bisphenol-S-operál és vannak teljesen phenolmentes hőpapírok” írja az okoanyu.blog.hu.

Ajánlott tartalom

Kiemelt segítséget kap három vármegye a zöld átálláshoz

A Környezeti és energiahatékonysági operatív program plusz (Kehop plusz) forrásaiból mintegy 110 milliárd forint jut a három leginkább környezetszennyező gazdaságú vármegye zöld átállásának kiemelt támogatására - jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közlekedési, környezeti és energiahatékonysági fejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára kedden Egerben.