A Facebook zöld szerverekkel spórol

A Google nyomába lépve saját szervereket tervez a Facebook is. A világ legnagyobb közösségi oldala a HP-vel, a Dell-lel és a két nagy processzorgyártóval dolgozik a jövő kiszolgálóin.

Energiatakarékos, weboldalak kiszolgálására tervezett szervergépek kifejlesztését tűzte ki célul Mark Zuckerberg, a Facebook vezetője írja az origo.hu . A speciális szervergépek tervét más oldalakkal is megosztaná Zuckerberg. A specifikációk megosztásától a különleges gépek iránti kereslet növekedtét várja a vezető. “Idővel rájöttünk, hogy a szervergyártók által készített gépek nem teljesen felelnek meg a mi igényeinknek, illetve a többi közösségi app igényeinek” – nyilatkozta Zuckerberg csütörtökön a Facebook Palo Altó-i főhadiszállásán tartott sajtótájékoztatón. A tájékoztatás szerint a Dell által épített és a Synnex Corp által árult gépek 38 százalékkal kevesebb áramot fognak fogyasztani, mint a jelenleg kapható szerverek. A Facebook igényei valóban különlegesek, így nem meglepő, hogy – a Google-hoz hasonlóan – saját kiszolgálókat szeretne. A közösségi oldal 500 millió tagja több mint 30 milliárd fotót, videót és szöveget tölt fel havonta, ezt a terhelést kell kezelniük az adattárházaknak úgy, hogy az oldal gyors maradjon.

Ajánlott tartalom

100 millió dollárt kínál Elon Musk ha tiszta levegőt készít valaki

Több mint figyelemre méltó, sőt, minden túlzás nélkül állítható, Földünk sarkalatos kérdésével függ össze Elon Musk új bejelentése, miszerint 100 millió dollárt, vagyis 30 milliárd forintot ajánl fel annak a cégnek, cégcsoportnak, legyen az bármilyen gazdasági szerveződés, amely a legüdvözítőbb technológiát hozza létre a szén-dioxid levegőből történő eltávolítására.