A Facebook zöld szerverekkel spórol

A Google nyomába lépve saját szervereket tervez a Facebook is. A világ legnagyobb közösségi oldala a HP-vel, a Dell-lel és a két nagy processzorgyártóval dolgozik a jövő kiszolgálóin.

Energiatakarékos, weboldalak kiszolgálására tervezett szervergépek kifejlesztését tűzte ki célul Mark Zuckerberg, a Facebook vezetője írja az origo.hu . A speciális szervergépek tervét más oldalakkal is megosztaná Zuckerberg. A specifikációk megosztásától a különleges gépek iránti kereslet növekedtét várja a vezető. “Idővel rájöttünk, hogy a szervergyártók által készített gépek nem teljesen felelnek meg a mi igényeinknek, illetve a többi közösségi app igényeinek” – nyilatkozta Zuckerberg csütörtökön a Facebook Palo Altó-i főhadiszállásán tartott sajtótájékoztatón. A tájékoztatás szerint a Dell által épített és a Synnex Corp által árult gépek 38 százalékkal kevesebb áramot fognak fogyasztani, mint a jelenleg kapható szerverek. A Facebook igényei valóban különlegesek, így nem meglepő, hogy – a Google-hoz hasonlóan – saját kiszolgálókat szeretne. A közösségi oldal 500 millió tagja több mint 30 milliárd fotót, videót és szöveget tölt fel havonta, ezt a terhelést kell kezelniük az adattárházaknak úgy, hogy az oldal gyors maradjon.

Ajánlott tartalom

Palkovics: összefogással megelőzhetők a klímaváltozás káros következményei

A Kárpát-medence jövőjét jelentősen befolyásolja az éghajlatváltozás, de összefogással meg lehet előzni a káros következményeket - mondta az 1. Országos Interdiszciplináris Éghajlatváltozási Tudományos Konferencia megnyitóján az innovációs és technológiai miniszter.