Fazekas: fenntartható fejlődés mellett kell javítani a vidéki életminőségen

A vidéki városok lakóinak is joguk van a nagyvárosi életszínvonalhoz, amit azonban a fenntarthatóságot célzó fejlesztésekkel együtt kell elérni – jelentette ki a vidékfejlesztési miniszter szombaton Túrkevén.

Fazekas Sándor a Jász-Nagykun-Szolnok megyei kisváros új szennyvíztisztító telepének alapkőletételén aláhúzta: a nemzeti ügyek kormánya a projekthez több mint 916 millió forint pályázati forrást nyújtva bizonyította, hogy nemcsak szavakkal, de tettekkel is támogatja a vidéki fejlesztési tervek megvalósítását. Közölte: a nemzeti vidékstratégia céljaihoz illeszkedő túrkevei beruházás 60 százalékkal bővíti majd a helyi szennyvíztisztítási kapacitást. Ennek eredményeként pedig a tárcavezető reményei szerint néhány éven belül elérhető, hogy a térséget átszelő Hortobágy-Berettyó csatorna vize visszanyerje mintegy fél évszázaddal ezelőtti tisztaságát.

A miniszter hangsúlyozta: a közel 1,1 milliárd forintba kerülő, várhatóan 2015 tavaszára elkészülő projekt Túrkevén majdnem 10 ezer ember környezetét teszi tisztábbá és egészségesebbé. Emellett további beruházásokra lehetőséget kínálva segíti a munkahelyteremtést és új távlatokat nyit a város fejlődésében.

Szabó Zoltán polgármester elmondta, hogy a napokban fejeződött be egy másik, ugyancsak nagy horderejű környezetvédelmi fejlesztés próbaüzeme Túrkevén. A helyi gyógyfürdő termálkútjához kapcsolódó metángáz-leválasztó rendszer kialakítása 130 millió forintba került és évente 106 tonna metángáz-kibocsátás megszüntetésével javítja a levegő minőségét. Jelezte: az előzetes számítások alapján 7-9 év alatt megtérülő fejlesztés révén előállított elektromos áram már most is fedezi a fürdő teljes energiaigényét. A felesleget egyelőre az áramszolgáltatóval kötött megállapodás értelmében visszatáplálják az E.ON hálózatába, később azonban a jelenleg feleslegként előállított mennyiség Túrkeve más intézményeinek ellátását szolgálhatja.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.