Fazekas: fenntartható fejlődés mellett kell javítani a vidéki életminőségen

A vidéki városok lakóinak is joguk van a nagyvárosi életszínvonalhoz, amit azonban a fenntarthatóságot célzó fejlesztésekkel együtt kell elérni – jelentette ki a vidékfejlesztési miniszter szombaton Túrkevén.

Fazekas Sándor a Jász-Nagykun-Szolnok megyei kisváros új szennyvíztisztító telepének alapkőletételén aláhúzta: a nemzeti ügyek kormánya a projekthez több mint 916 millió forint pályázati forrást nyújtva bizonyította, hogy nemcsak szavakkal, de tettekkel is támogatja a vidéki fejlesztési tervek megvalósítását. Közölte: a nemzeti vidékstratégia céljaihoz illeszkedő túrkevei beruházás 60 százalékkal bővíti majd a helyi szennyvíztisztítási kapacitást. Ennek eredményeként pedig a tárcavezető reményei szerint néhány éven belül elérhető, hogy a térséget átszelő Hortobágy-Berettyó csatorna vize visszanyerje mintegy fél évszázaddal ezelőtti tisztaságát.

A miniszter hangsúlyozta: a közel 1,1 milliárd forintba kerülő, várhatóan 2015 tavaszára elkészülő projekt Túrkevén majdnem 10 ezer ember környezetét teszi tisztábbá és egészségesebbé. Emellett további beruházásokra lehetőséget kínálva segíti a munkahelyteremtést és új távlatokat nyit a város fejlődésében.

Szabó Zoltán polgármester elmondta, hogy a napokban fejeződött be egy másik, ugyancsak nagy horderejű környezetvédelmi fejlesztés próbaüzeme Túrkevén. A helyi gyógyfürdő termálkútjához kapcsolódó metángáz-leválasztó rendszer kialakítása 130 millió forintba került és évente 106 tonna metángáz-kibocsátás megszüntetésével javítja a levegő minőségét. Jelezte: az előzetes számítások alapján 7-9 év alatt megtérülő fejlesztés révén előállított elektromos áram már most is fedezi a fürdő teljes energiaigényét. A felesleget egyelőre az áramszolgáltatóval kötött megállapodás értelmében visszatáplálják az E.ON hálózatába, később azonban a jelenleg feleslegként előállított mennyiség Túrkeve más intézményeinek ellátását szolgálhatja.

Ajánlott tartalom

Több mint húsz hektáron égett le egy természetvédelmi terület Erdélyben

Több mint húsz hektáron égett le egy természetvédelmi terület kedden Erdélyben a Torockói-hegységben; a tűzoltóknak hatórás erőfeszítés után sikerült megfékezni a lángokat.