Fazekas: Magyarország 90 év alatt megduplázta erdőterületét

Magyarország 90 év alatt megduplázta erdőterületét, ami azt jelenti, hogy az országban mintegy 2 millió hektár erdő van; ez az ország területének több mint 20 százaléka – közölte a földművelésügyi miniszter kedden Budapesten, az Erdők Világnapja alkalmából rendezett ünnepségen.

Fazekas Sándor elmondta: az erőterület fele állami erdő. Az erőterület nagysága Magyarországon folyamatosan gyarapszik; évente 5-10 ezer hektárral. A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar erdők által megkötött széndioxid mennyisége mintegy 3 millió személygépkocsi kibocsátásával egyenlő. Úgy vélte, nem lehet elégszer rámutatni, hogy az erdőterület az ország egyik legfontosabb természeti erőforrása, a nemzet kiemelkedő jelentőségű kincse. Védelmi funkciójában a biológiai sokféleség megtartó ereje, a gazdasági funkcióban a fa megújuló energia- és nyersanyagforrásként szolgál, a minőségi élet egyik alapfeltétele. Emellett az erdő közjóléti funkciójában számos egészségügyi, szociális, turisztikai, valamint oktatási és kutatási területen szolgálja az embereket. Fazekas Sándor az MTI-nek elmondta: a tárca arra törekszik, hogy az erőgazdálkodás pozitív folyamatai tartósak legyenek. Ezért az új erdőtörvény az erdőtelepítések egyszerűsítését, a magánerdő-gazdálkodók számára könnyítéséket, például adminisztráció csökkentést tesz lehetővé. Célkitűzés az is, hogy a különböző eljárási díjak csökkenjenek illetve megszűnjenek. A miniszter szerint az erdőtörvény módosításának vitája – előreláthatólag – két héten belül megkezdődik az Országgyűlésben. Az Erdők Világnapja alkalmából rendezett ünnepségen Fazekas Sándor és Bitay Márton, a földművelésügyi tárca állami földekért felelős államtitkára kitüntetéseket adott át. Munkájuk elismeréseként 6-an a Pro Silva Hungariae Díjat; 4-en a Pro Silva Hungariae Emlékplakettet, 16-an pedig Miniszteri Elismerő Oklevelet vehettek át.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.