Fecsegő csikóhalak és világító skorpiók

Éjszakai élőlényektől nyüzsgő cseppkőbarlanggal és lehallgatható csikóhal-akváriummal bővült a bécsi Haus des Meeres (Tenger Háza) attrakcióinak sora.

Az osztrák fővárosban láthatók először állatkertben barlangi mollik. Tizenöt állat- és rovarfaj több mint száz példánya kapott helyet a bécsi Haus des Meeres legújabb termében, a cseppkőbarlangban, amely 2012. december 5-én nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. Az egykori légvédelmi torony utolsó szabad zúgában, egy nyolcadik emeleti, használaton kívüli raktárhelyiségben kialakított barlangban olyan állatokkal is találkozhatnak a látogatók, amelyek – eltérő életritmusuk vagy különleges élőhelyük miatt – talán sose kerülnének a szemük elé. Az érdeklődők így például közvetlen közelről csodálhatják meg a sápadt barlangi vaklazacokat, amelyek a fény nélküli életmódhoz alkalmazkodva elvesztették a szemüket és a pigmentjeiket, így tapogatózva és bökdösve tájékozódnak akváriumukban. Szellemként világít az UV-fény alatt egy skorpió a szomszédos terráriumban, míg egy másikban puskagolyó hangyák teszik látszólag békésen dolgukat. A hangyák mérge egyébként úgy csíp, mintha meglőtték volna az embert. Rajtuk kívül például vadászó óriás ezerlábúak, harci tücskök és állatkertben először látható barlangi mollik várják még a látogatókat, amelyek természetes élőhelyén olyan magas a kénhidrogén-koncentráció, hogy más élőlény már elpusztulna.

A kevésbé harcias állatok iránt érdeklődőknek ezután érdemes elidőzniük kicsit a Haus des Meeres másik újdonsága, a csikóhal-akvárium előtt, amelyet egy kutatási projekt keretében mikrofonokkal szereltek fel. Kiderült, hogy a négy méteres akvárium lakói, az egyébként is társaságkedvelő karcsú csikóhalak kétféle hanggal is kommunikálnak egymással. A nyelvcsettintéshez hasonló klikk-hangot a táplálkozás és a nász során hallatják, míg az alacsony frekvenciájú morgást akkor, ha veszélyben érzik magukat, mert egy kutató például megpróbálja megragadni őket. A csikóhalak lehallgatásához csupán meg kell nyomni az akvárium mellé felszerelt hangszóró gombját.

Ajánlott tartalom

Zöld színnel a fenntarthatóságért és a tudatosabb döntésekért

Egyedi zöld színt vezet be termékein a kulacsokat és Microdrinkeket forgalmazó Waterdrop vállalat. A feltűnő, élénk színnel a vállalat kifejezi elköteleződését a környezetvédelem és fenntarthatóság mellett, és egyben szeretné felhívni a figyelmet a környezettudatosabb életmód fontosságára, és a választás lehetőségére.