Fejenként 500 kg szemetet termeltünk tavaly

Személyenként 502 kilogramm kommunális hulladék képződött 2010-ben az Európai Unióban, és ebből egy főre számítva 486 kilogrammot sikerült a hulladékgazdálkodás keretében valamilyen módon kezelni.

Magyarországon az uniós átlagnál kevesebb, személyenként 413 kiló hulladék termelődött – tűnik ki az Eurostat által kiadott elemzésből. A 486 kilogramm kezelt hulladék 38 százalékával területet töltöttek fel, 22 százalékát elégették, 25 százalékát újrahasznosították, és 15 százalékát komposztálták az uniós országokban. A képződött kommunális hulladék mennyisége nagy szórást mutat az EU-n belül. A legmagasabb, személyenként 760 kilogramm, Cipruson keletkezett, a második helyen Luxemburg áll, majd Dánia és Írország következik. A legkevesebb, 400 kilogramm alatti csoportban Litvánia, Szlovákia, Románia, Csehország, Lengyelország, Észtország és Lettország található. Utóbbiban egy fő csupán 304 kilogramm kommunális hulladékot termelt. A hulladékkezelési módszerek is erősen különböznek országonként. Bulgáriában, Romániában, Litvániában és Lettországban a kezelt hulladék közel egészét területfeltöltésre használják, míg Dániában a legnagyobb az elégetett hulladék aránya, 54 százalék.

Az újrahasznosítás Németországban a legnagyobb arányú – a kezelt hulladék 45 százalékát újrahasznosítják -, majd Belgium és Szlovénia következik, 40, illetve 39 százalékkal. Ausztriában az újrahasznosítás és a komposztálás együttes aránya 70 százalék.  Az Eurostat rendelkezésére álló adatok szerint Magyarországon a képződött kommunális hulladékot teljes egészében kezelik: 69 százalékát területfeltöltésre használják, 10 százalékát elégetik, 18 százalékáét újrahasznosítják, míg 4 százalékát komposztálják.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.