Felállították a város zöld karácsonyfáját

Az Ember a Városban Alapítvány kezdeményezésének célja, hogy a városi élet minden lakos számára élhetőbbé és élvezhetőbbé váljon.

Ma reggel felállították a város zöld karácsonyfáját a Nyugati téren található bevásárlóközpont előtt. Az Ember a Városban Alapítvány kezdeményezésének célja, hogy felismerjük, mi szükséges ahhoz, hogy a város, ahol élünk élhetőbb környezetté váljon. A felállított karácsonyfa izzói csak akkor működnek, ha a mellette lévő bringaerőművet valaki hajtja, díszeit a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjának lakói készítették. A fa fényeit december 15. és 19. között bárki meggyújthatja egy tekeréssel, szombaton pedig egy maratonra várják a jelentkezőket a szervezők, sok ajándékkal.

Magyarországon összesen több mint 4,5 millió ember lakik, közlekedik és dolgozik nagyvárosokban és azok vonzáskörzetében. A mindennapi életre azonban kevesen gondolnak életformaként, a lakosok inkább csak tudomásul veszik a körülöttük történő eseményeket. A Magyar Kerékpárosklub, a hamarosan induló Városfigyelő.hu városformáló online magazin és a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja által támogatott akció ezen akar változtatni.
„Magyarországon egy olyan szemléletváltásra van szükség, amit különböző nézőpontokból kiindulva maguk a lakosok irányítanak, miközben közösséggé formálják a városi lakosságot.” – nyilatkozta Albert Judit, az Ember a Városban Alapítvány felkért környezeti nevelési szakértője. – „Jelenleg kevesen hiszik el, hogy ténylegesen beleszólásuk lehet a városkép alakításába, pedig a megfelelő csatornákon keresztül szinte minden elérhető.” – tette hozzá a szakember.
Az ünnepi kezdeményezés városújító céljaihoz az Ombrello Média Kft. és a Westend City Center is csatlakozott, így valósulhatott meg a város központjában a faállítás. A szervezők bíznak benne, hogy az elkövetkező napokban több százan ülnek majd fel a bringaerőműre, és vesznek részt az akióban.

„Örömmel csatlakoztunk bringaerőművükkel a szeretet ünnepéhez kapcsolódó akcióhoz, hiszen minden kezdeményezés fontos, amely az egészségesebb városi környezet létrejöttét segíti.” – mondta László János, a Magyar Kerékpárosklub elnöke. – „A Magyar Kerékpárosklub a kerékpáros közlekedés népszerűsítésén keresztül programjaival és kampányaival évek óta azon dolgozik, hogy városi élet ne a szmogról és a dugókról szóljon, hanem egy szerethető és élhető életforma lehessen.”
A város zöld karácsonyfája mindenki nézőpontját és véleményét képviselni szeretné, aki itt él, így kerültek rá mozgáskorlátozott emberek díszei.

„A Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjának egyik fontos szolgáltatása a foglalkozási rehabilitáció, melynek keretében súlyosan mozgássérült emberek kreativitás- és manuális készségfejlesztése zajlik az un. Reptető Műhelyben.” – nyilatkozta Kogon Mihály, a Mozgássérült Eberek Rehabilitációs Központjának igazgatója. – „A Reptetőben folyó munka során különböző kreatív technikák alkalmazásával készítünk ajándéktárgyakat, köztük karácsonyfa-díszeket. A Város Zöld Karácsonyfáján látható díszek a mozgássérült emberek üzenetét hordozzák arról, hogy ők is magukénak vallják a várost, ők is itt élnek, másokkal közös lakhelyüknek tekintik.”
Az akció keretében a karácsonyfánál a szervezők minden vállalkozó kedvű gyereket és felnőttet ajándékokkal várnak, aki legalább 10 percig tekeri a bringaerőművet, így tartva fényesen a fa izzóit szombaton, délelőtt 11 és délután 16 óra között.

Ajánlott tartalom

100 millió dollárt kínál Elon Musk ha tiszta levegőt készít valaki

Több mint figyelemre méltó, sőt, minden túlzás nélkül állítható, Földünk sarkalatos kérdésével függ össze Elon Musk új bejelentése, miszerint 100 millió dollárt, vagyis 30 milliárd forintot ajánl fel annak a cégnek, cégcsoportnak, legyen az bármilyen gazdasági szerveződés, amely a legüdvözítőbb technológiát hozza létre a szén-dioxid levegőből történő eltávolítására.