Felavatták a Lenes-Agrofa új fűrészüzemét és pelletgyárát

Felavatták Cegléden a Lenes-Agrofa cégcsoport új, összesen mintegy 850 millió forint értékű beruházás keretében megépült fűrészüzemét és pelletgyárát

A cégcsoport közleménye szerint a ceglédi üzem évente több mint 50.000 köbméter rönkfa feldolgozására képes, a pellet– gyártósor kapacitása évente 15.000 tonna. Ezzel évente csaknem 2.500 háztartás felhasználásának megfelelő 5 millió köbméternyi földgázt, nagyfogyasztók esetében pedig majdnem 16 millió köbméter földgázt lehet kiváltani.

A Lenes-Agrofa telephelyén évente 100.000 köbméter fát dolgoznak fel, amelynek jelentős részét saját kezelésükben lévő 2.500 hektáros erdőjükből termelik ki. A társaságnak Érsekcsanádon működik fatelepe.  A cégcsoport teljes egészében magyar tulajdonban áll, több mint 250 munkahelyet biztosít a közép-magyarországi régióban. A társaság 2007-ben faipari tevékenységét hőszolgáltatással egészítette ki.

A tüzeléstechnikában egyre inkább terjed a fapelletek, fabrikettek használata, ahol fűrészport préselnek pellet formába. Ez a tüzelőanyag a fűrészpornál könnyebben ég el, ugyanakkor mivel a fánál jóval homogénebb szemcseméretű, az automatizált házi tüzelőrendszerekben a tűzifánál jobban hasznosítható. A pellet nedvességtartalma 10 százaléknyi, míg a fáé 40 százalék. Ezért a pelletfűtés hatásfoka jobb a tűzifával történő tüzeléshez képest. A szabályozott égés miatt a károsanyag-kibocsátás is lényegesen alacsonyabb.

Ajánlott tartalom

Jó hír, annak aki napelemekkel csökkentené 2023-ban a villanyszámláját

Jó hírrel szolgált az energiaügyi miniszter annak, aki napelemet telepítene idén.