Az év végéig, 1,1 milliárd forintos beruházással, a jelenlegihez képest felére csökken az ország legnagyobb lakóházának energiafelhasználása - mondta Bús Balázs kerületi polgármester csütörtökön a helyszíni sajtótájékoztatón.

Felére csökken a legnagyobb lakóház energiafelhasználása

Az év végéig, 1,1 milliárd forintos beruházással, a jelenlegihez képest felére csökken az ország legnagyobb lakóházának energiafelhasználása – mondta Bús Balázs kerületi polgármester csütörtökön a helyszíni sajtótájékoztatón.

Az óbudai Szőlő utcában lévő 886 lakásos paneles épületben az ablakcserét, hőszigetelést és napkollektorok felszerelését tartalmazó felújítás költségének 40 százalékát a kerület állja, a támogatásból 1 millió euró uniós támogatás. A Panel Plusz programból az állam része 33 százalék, míg a tulajdonosokra 27 százalék jut. Ez utóbbit kamatmentes kölcsönből teremtik elő, mivel a saját részt adó hitel kamatát is az önkormányzat állja – mondta Puskás Péter alpolgármester.

A régebben szalagháznak, ma faluháznak nevezett – mivel egy falunyi ember lakja – 10 emeletes paneles épület 315 méter hosszú, és 15 lépcsőházból áll, a benne lévő lakások száma pedig 886. A kivitelezést közbeszerzésen nyerte el az Épkar Zrt., az eredetileg kalkulált 1,2 milliárd forint helyett 1 milliárd 126 millió forinttal. A homlokzati panelekre 10 centiméteres hőszigetelés kerül, az ablakok pedig 5 kamrás műanyag profilból készülnek. Miután a Főtáv kicseréli a hőközpontot, az ott felszabaduló helyre kerül az 1.500 négyzetméter napkollektor puffer tartálya.

A tetőre szerelendő napkollektorok adják a csapokból folyó – használati – meleg vizet, míg a fűtést továbbra is a Főtáv szolgáltatja. Az elért energia megtakarítás 50 százalék lesz. Ez nem csak számított érték, mivel a kerületben hasonló – csak kisebb épületeken végzett – felújításoknál a mérések is ekkora megtakarítást igazoltak – tette hozzá az alpolgármester.

Ajánlott tartalom

A magyarok 83%-a támogatja, hogy az Európai Unió jogszabályt fogadjon el a természet helyreállításáról

Az európai polgárok döntő többsége támogatja a természet helyreállításáról szóló európai uniós javaslatot azokban a tagállamokban, amelyek kormányai nem álltak a rendelkezés elfogadása mögé – derül ki egy közvélemény-kutatásból, amelyet az európai környezetvédő szervezetek publikáltak.