Felére csökkenhet a napelem ára? Szakértő válaszol!

Amy Fang, az InfoLink elemzője mutatta be a kínai napelem-piac helyzetét.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Amy Fang, az InfoLink elemzője a PV Magazine felületén mutatja be a kínai napelem-piac alakulását. Mint írja, a piac az elmúlt két évben gyors keresletnövekedést tapasztalt. A magas modulárak 2022-ben akadályozták a közüzemi méretű projektek elterjedését, így a kisléptékű, elosztott termelésű (DG) projektek terjedtek el. Miután az ellátási lánc problémái enyhültek, a modulárak 2023-ban csökkenni kezdtek, ami a közüzemi méretű beruházásokat ösztönözte. 2024-ben Kína modulkereslete eléri a 245-255 GW-ot, ami 7-11%-kal több, mint 2023-ban. A növekedés lassult, de a piac még mindig hatalmas. Az InfoLink úgy véli, hogy az otthoni napenergia-piac 2024-ben lassulni fog, a fokozódó korlátozás pedig bizonytalanságot eredményeznek majd az új projektek megtérülésében. A költségcsökkentésre törekvő vállalkozások 2024-ben a kínai kereskedelmi és ipari napenergia-szegmens motorjai lehetnek. Az olyan gyártók, mint a Yongxiang, a Daqo és a GCL 2024 júniusának végén új poliszilícium-gyártási sorokat helyeznek üzembe, és a második negyedévben a termelés elérheti a 250-255 GW-ot, ami miatt értékesítési nyomás és a készletek felhalmozódása valószínűsíthető. Néhány gyártó 2024 áprilisában a termelés csökkentését tervezte, de sok cég továbbra is növeli a termelést, hogy fenntartsa a gyártósorok működését és táplálja a cella- és modulüzletágat.

A cellagyártás várhatóan eléri a 200 GW-210 GW-ot a második negyedévben. A szállítások 2024. március végétől nehézkessé váltak, mivel a modulgyártók megpróbálták kordában tartani a költségcsökkenést. Egyes modulgyártó vállalatok 2024 áprilisában a kettős forgalmazáson keresztül mérsékelhetik a cellavásárlásokat. Mivel Kínában több mint 60 GW havi modulgyártási kapacitás áll rendelkezésre, az árak mérséklésére képtelen Tier-1 gyártók csökkenthetik a szállításokat, a Tier-2 beszállítók pedig csökkenthetik a termelést.

Ami a készleteket illeti, a poliszilícium 2024. március végén elérte a történelmi csúcsot, több mint 20 napos készletet, és ez a szám tovább fog emelkedni. Az ostyakészletek körülbelül félhavi készleten voltak, és 2024. április végétől lassan csökkenni kezdhettek, a cella- és modulkészletek hét nap, illetve egy-másfél hónapot mutattak. Összességében a modulszektorban 2024-ben fokozódik a verseny, ami az ellátási lánc egészében magas készletszintek, a többlet termelési kapacitás és a kereslet enyhe növekedése mellett zajlik. A folyamatosan csökkenő modulárak miatt az InfoLink arra számít, hogy az alagút-oxid passzivált érintkezővel ellátott termékek prémiumai csökkenni fognak, egyes projekteknél pedig az n-típusú és a régebbi, pozitív adalékolású p-típusú modulok ára azonos lesz.

Amint a lézerrel továbbfejlesztett érintkezőoptimalizálás alkalmazása kiforrottá válik, és 2024 második felében felváltja a tokozóanyagokat, a költségek kismértékben csökkenhetnek. A modulárak 2024-ben összességében nagymértékben a gyártók stratégiájától függenek. A második negyedév elején szolgáltatott bizonyítékok alapján úgy tűnik, hogy a modulgyártók az alacsony árak és a gyenge nyereségesség miatt konzervatívak lettek. A modulgyártók megpróbálhatnak magasabb árakat kialkudni, de a végfelhasználók, különösen a nagy ügyfelek, kevéssé tolerálják az áremeléseket.

 

 

Kép: Longi

Ajánlott tartalom

Fenntarthatóság a zsalutechnológiában is

A közel két évtizede létező környezetbarát, számtalanszor újrahasznosítható műanyag zsaluhéjak feltalálója és gyártója, a piacvezető Meva, új regionális szolgáltatási központja is a fenntarthatósági alapelvek mentén kezdte meg működését Dunakeszin. Az üzemben környezetbarát csúcstechnológiával végzik majd a zsalukarbantartást, –javítást és –tisztítást.