Fellélegezhetnek azok, akiknek illegális kerti kútja van

Úgy tűnik, 2024-től sokkal egyszerűbb lesz a háztartási kutak létrehozása, és a meglévő, engedély nélküli kutak miatt sem kell majd izgulni.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

2024-től komoly változások jönnek a háztartási, kerti kutakra vonatkozó szabályokban – számol be a Napi.hu. Általános kútamnesztiát fognak bevezetni, az új kutak létesítéséhez szükséges hatósági engedélyeztetési eljárás megszűnik, és sok esetben a bejelentési kötelezettség is megszűnik. A vonatkozó törvény módosításáról még májusban szavaznak az Országgyűlésben, egy ideje pedig zajlik a találgatás az új szabályokkal kapcsolatban. Úgy tűnik, a végleges szöveg a vártnál is megengedőbb lesz. Ami kiemelten fontos: jövőre már külön szabályozás vonatkozik majd a háztartási célú kutakra. Ide olyan kutakat sorolnak, amelyek 50 méternél nem mélyebbek, nem érintik az első vízzáró réteget, a háztartások vízigényének kielégítésére szolgálnak – azaz az éves vízmennyiségük nem haladja meg az 500 köbmétert –, illetve gazdasági célokra nem használják őket. Az egyéb célt kiszolgáló vagy mélyebb kutak hatósági engedélyeztetési eljárását nem érinti a változás. A jelenlegi előírások alapján háztartási kút kialakításakor vízjogi engedélyre van szükség. Ez 2024-től megszűnik, és a bejelentésére vonatkozó kötelezettséget is eltörlik, ha az adott kút vízvízkészlet-védelmi szempontból nem jelent kockázatot. A bejelentés abban az esetben maradhat el, ha az érintett terület kockázatmentes.

A törvényjavaslat alapján a kormánynak legkésőbb augusztus 31-ig gondoskodnia kell egy nyilvános vízkészlet-védelmi országtérkép elkészítéséről. Ezt hatévenként kell majd frissíteni, a térkép alapján lesz mérlegelhető a bejelentés szükségessége. A mostani szabályok egyébként 1996 óta élnek, az ez előtt létrehozott kutaknak értelemszerűen nincs engedélye. A kormány ezért 2023 végéig kútamnesztiát hirdetett: akik bejelentik szabálytalanul kialakított vagy engedély nélküli kútjukat, mentesülnek a bírság alól. A bejelentésnek valószínűleg már nem sokáig lesz értelme, a törvényjavaslat szerint ugyanis minden sekély, talajvizet érintő kút jogszerűen létesítettnek minősül 2024-től.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.