Felmelegítik a levegőt a szélkerekek

A nagy méretű szélenergia-telepek melegítő hatást gyakorolnak a térség éghajlatára, állapították meg tudósok az Egyesült Államokban. Főleg az éjszakai órákban melegebb a szélenergia-farmok feletti levegő.

A szélenergiát ugyan az üvegházgázt okozó fosszilis energiahordozók zöld alternatívájaként hirdetik, a szélenergiás létesítmények környékén azonban határozottan melegebb a hőmérséklet, mint másutt, derült ki a Nature Climate Change magazinban közzétett kutatási eredményekből, írja a piacesprofit.hu. Az Albany-ban lévő State University of New York tudósai texasi adatokat tanulmányoztak, hiszen abban az államban rendkívül elterjedtek a szélenergia farmok, sőt ott találhatók a világ legnagyobb ilyen jellegű infrastruktúrái. A 2003 és 2011 között feljegyzett mérések szerint 0,72 Celsius fokkal melegebb a farmok fölött a levegő, mint a közeli térségekben. Ez a különbség elsősorban az esti órákban érhető tetten, mivel a szélfarmokon meleg marad a talaj.

Szakemberek a szélkerekek által megmozgatott levegőnek, a turbinákból kiáramló energiának tulajdonítják a melegebb hőmérsékletet. Ha hatalmas kiterjedésű szélkerék-farmot üzemeltetnek, nagy a valószínűsége, hogy annak működése befolyásolja a környező éghajlatot és időjárást.  Ahhoz, hogy messzemenő következtetéseket lehessen levonni e kérdésben, további kutatások szükségesek, melyek nemcsak hosszabb időintervallumot vesznek alapul, továbbá más országok eltérő helyrajzi viszonyaiból is merítenének adatokat.

Ajánlott tartalom

Energiatakarékossági felújítások: Tippek otthonunk komfortosabbá és zöldebbé tételéhez

Az energiaárak emelkedése és a klímaváltozás súlyosbító hatása miatt egyre sürgetőbbé válik, hogy lépéseket tegyünk otthonaink energiahatékonyságának javítása érdekében. A jó hír az, hogy számos felújítási lehetőség áll rendelkezésre, amelyekkel nemcsak jelentősen csökkenthetjük energiafogyasztásunkat, de komfortosabbá is tehetjük lakókörnyezetünket. A nyári-őszi időszak pedig ideális a felújítási projektek kivitelezéséhez.