Felszámolják a rétsági napelemgyárat

Felszámolás alatt áll a rétsági Heliogrid Magyarország Napelemgyártó Kft. A napelemgyártás már megszűnt, a 36 alkalmazott elbocsátása folyamatban van.

A 16,5 milliárd forintos beruházást 2007 márciusában jelentette be Kóka János akkori gazdasági miniszter, a gyár 800 új munkahely létrehozását tervezte.

Balázs Miklós, felszámoló elmondta: félig kész üzemről van szó. Négy gyártósort terveztek, de csak egyet telepítettek a felszámolás megkezdéséig, 2009. június 8-ig. A Nógrád megyei napelemgyár tíz hitelezőnek tartozik összesen 122 millió forinttal.

Balázs Miklós közölte: átmeneti megbízásokat még tudnak végezni, de a 36 alkalmazott leépítése folyamatos, 9 dolgozó munkaviszonya már megszűnt. Mérnököket és középfokú végzettségű betanított munkásokat alkalmazott a gyár – tette hozzá. Magyarországon és külföldön is értékesített napelemet a gyár, és részt vett kínai üzemek telepítésében is.

A felszámoló tájékoztatása szerint nehéz lesz az értékesítés, mert nem egységes a tulajdonosi szerkezet. A technológiát és a berendezést lízingelték, azok nincsenek a cég tulajdonában. Az egyetlen telepített gyártósor az Energosolaré, az ingatlant pedig a TDK-tól bérelték. Balázs Miklós úgy látja: olyan szakmai befektetőt kell találni, aki a megszűnő cég helyére lép.heliogrid_retsag_gyar

Maczinkó István, a HelioGrid Magyarország Napelemgyártó Kft. igazgatója 2007. március 9-én, a beruházás bejelentésekor arról számolt be, hogy a 16,5 milliárd forintos fejlesztést 60 százalékban magyar, 40 százalékban svájci és amerikai befektetők finanszírozzák. Vékonyrétegű technológia alkalmazására akartak berendezkedni, úgy tervezték, hogy 2008-tól évi 500 ezer négyzetméternyi ilyen napelemet gyártanak. A gyár beruházásának megtérülési idejét öt évre tették, a beruházás teljes megvalósulása után évi 20-25 milliárd forint árbevételt terveztek.

Ajánlott tartalom

Az EU a megújuló energiaforrásokra és az energiahatékonyságra vonatkozó magasabb célértékekről állapodott meg

Az Európai Unió energiaügyekkel foglalkozó Tanácsa abban állapodott, hogy kötelező uniós szintű célkitűzést határoz meg, amely szerint a jelenlegi, legalább 32 százalékos uniós célérték helyett 2030-ra a teljes energiaszerkezet 40 százalékát megújuló energiaforrásokból kell fedezni - közölte Kadri Simson energiaügyi biztos Luxembourgban hétfőn.

Nincs hozzászólás

  1. A cikkből nem derül ki, hogy miért? Nem tudott eleget értékesíteni? Akkor miért mondják, hogy a megújuló energia jó business?