Felszámolás alatt áll a rétsági Heliogrid Magyarország Napelemgyártó Kft. A napelemgyártás már megszűnt, a 36 alkalmazott elbocsátása folyamatban van.

Felszámolják a rétsági napelemgyárat

Felszámolás alatt áll a rétsági Heliogrid Magyarország Napelemgyártó Kft. A napelemgyártás már megszűnt, a 36 alkalmazott elbocsátása folyamatban van.

A 16,5 milliárd forintos beruházást 2007 márciusában jelentette be Kóka János akkori gazdasági miniszter, a gyár 800 új munkahely létrehozását tervezte.

Balázs Miklós, felszámoló elmondta: félig kész üzemről van szó. Négy gyártósort terveztek, de csak egyet telepítettek a felszámolás megkezdéséig, 2009. június 8-ig. A Nógrád megyei napelemgyár tíz hitelezőnek tartozik összesen 122 millió forinttal.

Balázs Miklós közölte: átmeneti megbízásokat még tudnak végezni, de a 36 alkalmazott leépítése folyamatos, 9 dolgozó munkaviszonya már megszűnt. Mérnököket és középfokú végzettségű betanított munkásokat alkalmazott a gyár – tette hozzá. Magyarországon és külföldön is értékesített napelemet a gyár, és részt vett kínai üzemek telepítésében is.

A felszámoló tájékoztatása szerint nehéz lesz az értékesítés, mert nem egységes a tulajdonosi szerkezet. A technológiát és a berendezést lízingelték, azok nincsenek a cég tulajdonában. Az egyetlen telepített gyártósor az Energosolaré, az ingatlant pedig a TDK-tól bérelték. Balázs Miklós úgy látja: olyan szakmai befektetőt kell találni, aki a megszűnő cég helyére lép.heliogrid_retsag_gyar

Maczinkó István, a HelioGrid Magyarország Napelemgyártó Kft. igazgatója 2007. március 9-én, a beruházás bejelentésekor arról számolt be, hogy a 16,5 milliárd forintos fejlesztést 60 százalékban magyar, 40 százalékban svájci és amerikai befektetők finanszírozzák. Vékonyrétegű technológia alkalmazására akartak berendezkedni, úgy tervezték, hogy 2008-tól évi 500 ezer négyzetméternyi ilyen napelemet gyártanak. A gyár beruházásának megtérülési idejét öt évre tették, a beruházás teljes megvalósulása után évi 20-25 milliárd forint árbevételt terveztek.

Ajánlott tartalom

Közel 7000 megawattnyi naperőművet helyeztek üzembe Magyarországon

Az átviteli rendszerirányító MAVIR friss adatsora szerint 2024 júliusáig összesen 6712 megawattnyi naperőművet helyeztek üzembe Magyarországon. Az összes teljesítményből a legnagyobb arányban az ipari létesítmények részesülnek 3678 megawattal. Az 50 kilowatt (kW) feletti rendszerek idén júniusban érték el eddigi negyedórás termelési csúcsukat, amely csak kevéssel maradt el a 3200 megawatt-tól - hívta fel a figyelmet pénteki elemzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).