Feltalálták a -20 fokban is működő akkut

Autógyártók, repülőgyártók, mobilgyártók – hosszan sorolhatnánk még, hogy ki mindenki vár arra, hogy legyen egy jó alternatívája a gyúlékony, és jéghidegben is elég gyatrán működő lítiumion aksiknak.

Bármilyen meglepő, de éppen a lítumion akku feltalálója, John Goodenough mentheti meg a világot a lángra kapó okostelefonoktól. A 94 éves tudós által vezetett kutatócsoport a Texas Egyetemen kifejlesztett egy szilárd elektrolitra épülő akkut, amelyben háromszor több energiát tudunk tárolni, mint egy hasonló térfogatú lítiumion aksiban, többször tudjuk feltölteni a kapacitás drámai csökkenése nélkül, és gyorsabban megtelik energiával. Amikor elolvastuk a találmányról áradozó beszámolókat, erősen kételkedni kezdtünk, hogy valóban létezhet-e ilyesmi, mert sokan ígértek már hasonló áttörést, de azok az új megoldások azóta sem kerültek a boltok polcaira. Talán Goodenough neve elég jó garanciának tekinthető, hogy ezúttal nem kell csalódnunk.

Az új aksiban a folyékony elektrolitot cserélték le üveg elektrolitra és alkálifém anódra. A kulcsfontosságú elektrolitot Maria Helena Braga, a Cockrell School kutatója, Goodenough kutatócsoportjának a tagja fejlesztette ki. Ennek az elektrolitnak olyan előnyei vannak, hogy 1200 töltés után sem romlik az aksi teljesítménye, és nagyon alacsony hőmérsékleten, akár -20 Celsius-fokon is műdödik majd. Érdemes felidézni, hogyan viselkednek az iPhone-ok a dermesztő hidegben, és máris világossá válik, hogy ez miért óriási áttörés. De ha már itt tartunk, bizonyára a Tesla és a Samsung is érdeklődik az újítás iránt, hiszen nekik a hőmérsékleti skála másik végén akad néha gondjuk, a gyulladásokat kell elkerülniük. Az új elektrolit állítólag ezt is megoldja. Egyedül arról nincs szó a beszámolókban, hogy mennyibe kerül majd az új aksik gyártása, írta index.hu.

Ajánlott tartalom

Energiahivatal: több mint 20 százalékkal nőtt a megújulókból termelt áram májusban

A megújuló forrásból termelt bruttó villamos energia mennyisége 20,7 százalékkal nőtt Magyarországon májusban az előző év azonos időszakához képest - tájékoztatta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal legújabb, a májusi adatokat közlő energiastatisztikai riportja alapján.