Feltúrják az olajért az Északi-sarkot?

A Jeges-tengerben még kockázatosabb az olajkitermelés, mint a Mexikói-öbölben.

A hidegebb és viharosabb vizekben nehezebb megfékezni az olajszennyezést. Az állatvilágra nézve is nagyobbak lehetnek az ökológiai károk, hiszen itt van a világ leggazdagabb halraja és a legtöbb fajt tartalmazó vadon élő állatvilág.
A geológusok legújabb vizsgálatai azt mutatják, a Föld klímájának néhány Celsius fokos emelkedése háromszor akkora felmelegedést eredményez az Északi-sarkon. Vagyis a sarkköri éghajlat-változás tovább erősíti a globális felmelegedést.
A következtetést 5 millió év melegedő és lehűlő klímaváltozásaiból szűrték le a tudósok, jelentette a Discovery News. A University of Colorado kutatói azt is fontosnak találták leszögezni, hogy a sarkköri melegedés a globális klímaváltozás nélkül is végbemegy, tehát elkerülhetetlen. Ha a bolygó 3 fokot melegszik, a sarkkör 9-10 fokot, ha három fokkal lesz hidegebb, ugyancsak 9-10 fokos lesz a lehűlés.
Nem valami bíztató adat, hogy a maihoz hasonló üvegházgáz-koncentráció esetén a múltban 19 Celsius fokkal volt melegett a sarkkör hőmérséklete!

A telejs cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

1,3 milliárd forintot biztosítanak a kórházi klímák javítására

A hőhullám miatt nyolcvanegy kórházból összesen négyben kellett átszervezni a műtéteket, a kórházi klímák javítására 1,3 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre idén - mondta el a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára hétfőn reggel a Kossuth rádióban.