Felülvizsgálják a napelem csatlakozási stoppot! Változás jöhet!

Már vizsgálják azt a szabályzást, amely a betáplálási stoppal komoly akadályt gördített a lakossági napelemes rendszerek elé.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Az érintett hatóság és a hálózati engedélyesek bevonásával már zajlik azon szabályzás felülvizsgálata, amellyel az új, háztartási méretű kiserőművek, azaz gyakorlatilag a lakossági napelemek hálózatra való betáplálási lehetőségét függesztették fel. Ez az Energiaügyi Minisztérium Világgazdaságnak adott válaszából derült ki, a témával a következő ülésén foglalkozik majd az Energia-veszélyhelyzeti Operatív Törzs. Mint korábban kiderült, az Európai Unió összeállított egy olyan javaslatcsomagot, amelyet teljesítve Magyarország hozzáférhetne a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) támogatási forrásaihoz. A javaslatok között szerepel, hogy a betáplálási stopot legkésőbb 2024. december 31-ig függesszék fel, de addig, legkésőbb 2023. március 31-ig hajtson végre reformot az ügyben a kormány. Az átmeneti tilalom nagyon súlyos hatást gyakorol a piacra, rengetegen állnak el a telepítés tervétől.

Az állami támogatások miatt az elmúlt években elképesztő fellendülés zajlott a hazai napelemes szetkorban. Sajnos ezzel párhuzamosan a hálózatot nem sikerült a követelményeknek megfelelően fejleszteni. A kormány éppen erre, a leterheltségre hivatkozva rendelte el a betáplálási stopot, igaz, szakmai körökben sokan úgy vélik, hogy nem országos, hanem egyes pontokon jelentkező problémáról van szó, a döntés így nem volt indokolt.

Az Energiaügyi Minisztérium szerint a hálózat rugalmasságának fokozása érdekében uniós társfinanszírozást igénybe véve 163 milliárd forint támogatással ösztönzik a vonatkozó beruházásokat. A projekteket az elosztó társaságok és a nagyfeszültségű hálózatot üzemeltető Mavir valósíthatja meg, a 3000 megawattnyi napenergia-kapacitás rendszerbe kapcsolhatóságát szolgáló fejlesztéseket hazai forrásból előfinanszírozza a kormány. Ezen fejlesztések közé tartozik az a több mint 70 milliárd forintos beruházás, amelyet tavaly október végén jelentett be az MVM csoport két hálózati társasága. Ennek révén 2026 tavaszáig az MVM Démász legalább 456, az MVM ÉMÁSZ legalább 238 megawattal több új naperőművi termelőkapacitást tud a hálózatába fogadni.

Ajánlott tartalom

150 ezer forintos napelemes rendszerek kezdtek el terjedni

Az erkélyre szerelhető napelemek már 150 ezer forinttól elérhetők a piacon.