Fenntartható jövő – Kövér: a fenntartható fejlődés biztosítása erkölcsi kötelesség

A fenntartható fejlődés gyermekeink sorsát és jövőjét határozza meg, ennek biztosítása nemcsak politikai, hanem erkölcsi kötelesség is – hangoztatta az Országgyűlés elnöke csütörtökön Budapesten, a Parlamentben rendezett háromnapos nemzetközi konferencián.

A fenntartható jövő modellintézményei címmel rendezett fórumot megnyitó beszédében Kövér László széles körű nemzeti és nemzetközi egyetértést tartott szükségesnek ezen politikai és erkölcsi kihívások megválaszolására. Hangsúlyozta: olyan intézményekre van szükség, amelyek lehetővé teszik a megoldási alternatívák létrehozását és megvitatását. A házelnök felhívta a figyelmet azon tudományos elméletekre, amelyek szerint az emberiség tevékenysége megsérti a Föld ökológiai korlátait. Ezek közé sorolta a természeti környezet, az energia- és nyersanyag erőforrások túlhasználatát, de fenntarthatatlannak nevezte a növekvő nemzeti adósságokat vagy a kultúrák és nyelvek gyorsuló eltűnését is.

Szólt arról is, hogy míg a világ bizonyos régióiban robbanásszerű a népességszaporulat, Európában a nemzetek népességének csökkenése jellemző.

„Civilizációnk fejlődése fordulóponthoz érkezett” – jelentette ki Kövér László, hozzátéve: a fenntarthatóság biztosítása érdekében új típusú intézményekre, fékekre és ellensúlyokra van szükség.

A házelnök idézett fenntartható fejlődési keretstratégiából, valamint az alaptörvényből is, amely, mint mondta, szintén lefektette a fenntartható jövő alapjait. Utalt arra is: a politika, a gazdaság vagy akár az egyének is hajlamosak a rövid távú előnyök érdekében elfeledkezni a döntéseik hosszú távú következményeiről.

Hangsúlyozta: intézmények olyan hálózatát kell felállítani, amely képes lesz hatékony tanácsokat adni vagy akár kikényszeríteni a megfelelő döntéseket. Mint mondta, a konferencia segítséget nyújthat ezen intézmények megismeréséhez, összehasonlításához.

A konferencia célja, hogy a világ szakemberei megvitathassák a nemzeti intézmények szerepét, lehetőségeit, és megtalálják azokat a megoldásokat, amelyek érvényesíthetők a környezetpolitikában. Korábban az ENSZ főtitkára a Generációk közötti méltányosság és a jövő nemzedékek szükségletei című jelentésében nyolc olyan nemzeti intézményt nevesített, amelyek úttörő szerepet játszhatnak a fenntartható fejlődés megvalósításában, ezek egyike a magyar ombudsmanhoz kötődik, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettesé.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.