Fényt a ghánai diákoknak!

A minden komforttal megáldott európai ember számára napszaktól függetlenül természetes hogy jól lát, a világítás velejárója az életének.

Elképzelhetetlen számára a sötétség kénytelen kelletlen elviselése, az a tehetetlenség érzés, amellyel a körülmények fogságában szinte semmit sem tehet. Nem így Afrika  jónéhány térségében, ahol a szigorú, kíméletlen valóság magától értetődően teremti meg, hogy a sötétséggel, a hosszú éjszakák sötétjével naponta számolniuk kell az embereknek, írja az alternativenergia.hu.

Különösen érzékenyen érinti ez a gyerekeket, akiket a világosság hiánya alaposan korlátoz a tanulásban. Példaként hozható fel a nagy szegénységgel küzdő Ghána, az itteni gyerekek sorsa. A szegénység párosul a sötétséggel, hiszen az ország Egyenlítőhöz közeli fekvése miatt az ott élők a teljes nap felét, 12 órát mindig sötétben töltik. Kevés az eszközük a világításhoz, kénytelenek nélkülözni a fényt. Az iskolás gyerekek, akiknek a munkájára a család megélhetéséhez az otthon gazdaságban szükség van, a nap végén, tekintettel arra hogy beköszönt az éj, és nincs világítás az otthonukban, nem tudnak tanulni. Megoldást kínál a jövőben, minél több érintett tanuló számára egy nonprofit szervezet, amely közel 200 fiatalnak nyújt öt esztendőre elegendő villamos energiát az otthoni tanuláshoz egy energiatakarékos LED rendszer telepítésével. Minden oktató központnak ötven darab lámpát ad az Energizer támogatásával megvalósuló projekt. A lámpákat a diákok az órák befejeztével hazavihetik, segítve ezzel őket az esti tanulásban. A lámpafény ösztönző erővel kell hogy bírjon a projekt szándéka szerint, és a kezdeményezés célja az is, hogy e közvetlen támogatás megerősítse az itt élőkben a műveltség fontosságát és az ebből származó hosszú távú előnyök megértését és elfogadását.

Ajánlott tartalom

Az EU jogszabályokat vezetne be a növényvédő szerek használatának csökkentésére

Az Európai Bizottság szerdán jogilag kötelező érvényű célértékeket javasolt a kémiai növényvédő szerek használatának csökkentésére, illetve a természet és a biológiai sokféleség helyreállítására az unióban.