Fitten, fürgén

Villámgyorsan fejlődnek az elektromos hajtású autók képességei: a Honda Fit EV tanulmányautó öt személyt képes 160 kilométeres távolságra elszállítani, s akkumulátora egyetlen éjszaka leforgása alatt teljesen feltölthető.

Az elektromos autók evolúciója hihetetlenül gyors; a néhány éve még aprócska, lassú és fura külsejű kísérleti modellek mára kényelmes és a mindennapok során is tökéletesen használható járművekké fejlődtek. Jó példa erre a Honda tanulmányautója, a Los Angeles-i Autókiállításon bemutatott Fit EV, ami első pillantásra ugyanolyannak tűnik, mint a cég népszerű kisautója, a Jazz – ám a jól ismert karosszéria forradalmian új, környezetbarát hajtásláncot rejt.
Jó döntés volt a Honda részéről, hogy egyik legismertebb modelljükből építettek elektromos hajtású változatot, hiszen így nem kell számolniuk a vásárlók idegenkedésével. A Fit EV alapjául szolgáló Jazz már közismert a világ autópiacain, így senkit sem kell arról győzködni, hogy ez az autó tényleg öt személyt szállít teljes kényelemben.

A vadonatúj tanulmányautó 160 kilométeres hatótávolsága és 144 km/órás végsebessége kiemelkedően jónak számít az elektromos autók mezőnyében. A hagyományos autókhoz képest persze még ez is szolidnak tűnhet, ám az EV-ket egyelőre minden autógyár munkába járáshoz vagy bevásárláshoz használatos ingázó járműnek szánja, erre a célra pedig bőségesen elegendő a 160 kilométer. A Fit EV akkumulátora hat óra alatt tölthető fel a 240 voltos háztartási hálózatról, vagyis a garázsban álló autó egyetlen éjszaka leforgása alatt ’feltankolható’ az olcsóbb éjszakai árammal.

Az akkumulátor töltöttsége minden elektromos autó Achilles-sarka, ezért a Honda külön információs rendszert dolgozott ki ennek ellenőrzésére. Egy okostelefon, egy számítógép vagy az autó interaktív távkapcsolója révén a tulajdonos a távolból is kapcsolatot tarthat autójával, ellenőrizheti a feltöltöttség állapotát, beindíthatja a töltést, vagy bekapcsolhatja a klímát, miközben a konnektornál áll a kocsi. A mobiltelefonos és internetes alkalmazás figyelmeztet, mikor kapcsolható az olcsó éjszakai áram, de azt is jelzi, hol működnek a közelben nyilvános töltőállomások.

Bár a Fit EV még csak tanulmányautó, az már most sejthető, hogy a sorozatgyártású változat külső megjelenése és technológiája nem különbözik majd jelentősen a nemrégiben bemutatott koncepciótól. A modell 2012-ben jelenik meg először az amerikai és japán autószalonokban, később pedig bizonyára Európában is kapható lesz.

Ajánlott tartalom

Egyre több elektromos autót exportál Németország

Egyre több elektromos meghajtású kocsit adnak el külföldön a németországi autógyárak, az export mennyisége tavaly elérte a félmilliót - mutatta ki a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis).