Föld napja: Alpinisták és önkéntesek takarítják a Gellért-hegyet

A Gellért-hegyet takarítja a Föld Napja alkalmából a főváros pénteken; a sétányok és parkok rendbetétele mellett a hegy gyalogosan meg nem közelíthető, sziklás részeit alpinisták tisztítják meg – közölte a Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) szóvivője az MTI-vel.

Szűcs Panni elmondta, a Főkert, a Fővárosi Vízművek, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei  Zrt., valamint az Új Akropolisz Egyesület egész napos tavaszi programjához bárki csatlakozhat, aki kedvet érez a város közepén álló, különleges hangulatú hegy megszépítéséhez. A természetvédelmi terület kitakarítása mellett a főváros munkatársai padokat, korlátokat festenek, sarabolnak, megtisztítják a játszóeszközöket, lemossák a graffitiket, a játszótéren gyöngykavicsot terítenek. A jelentkezőket, családokat, iskolás csoportokat az Erzsébet híd budai hídfője fölött álló Szent Gellért-szobornál várják pénteken délelőtt 9 órakor, de később, akár délután is lehet csatlakozni a programhoz. A munkákhoz szükséges eszközöket, zsákokat, kesztyűket a Főkert biztosítja. Az önkéntesek előtt, a főváros megnyitja az Gellért-hegyi ivóvíztározót, és – mint mondta, egyedülálló lehetőségként – a segítők az 1960-as években feltárt, a nagyközönség előtt azóta is elzárt Aragonit barlangba is bejuthatnak.

Ajánlott tartalom

Megduplázódott az 50 fokos meleget elérő napok száma a 80-as évek óta

Csaknem megduplázódott a szélsőségesen meleg, 50 Celsius-fokot is elérő napok száma az 1980-as évek óta - állapította meg a BBC globális elemzése.