Föld órája – Élsportolók csatlakoztak az idei kampányhoz Magyarországon

Magyar élsportolók is csatlakoztak a Föld órája kampányhoz, amelynek keretében idén március 23-án 20.30-tól borulnak sötétbe egy órára városok, nagy irodaépületek és műemlékek világszerte – hangzott el a kampányindító sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) magyarországi szervezete és a The Prime Management sportügynökség összefogása révén olyan élsportolók állnak a Föld órája kampány mellé, mint Kozák Danuta kétszeres olimpiai bajnok kajakos, Vajda Attila olimpiai bajnok kenus, továbbá válogatott kézi-, illetve kosárlabdázók, hogy hivatásukon keresztül hívják fel a figyelmet a globális éghajlatváltozás és a túlzott energiafogyasztás problémájára. A WWF Magyarország idén a program kapcsán gyertyagyűjtési akciót is hirdet: aki elviszi egy régi gyertyáját a WestEnd City Centerben felállított gyertyagyűjtő pontok valamelyikébe, kap egy kupont, amelynek ellenében 23-án WWF-es külsőben újraöntve kapja vissza gyertyáját az üzletközpont tetőkertjében megrendezett központi rendezvényen.

Ha legalább 1000 “felajánlás” összegyűlik, a WWF Magyarország vállalja, hogy az eseményre kiönti az ország legnagyobb gyertyáját: a csaknem öt méter magas viaszóriást a város elsötétülése után Erőss Zsolt hegymászó, Tóth Vera énekes és Kovacsics Anikó válogatott kézilabdázó segítségével gyújtják meg. A 2007-ben Ausztráliából indult akció mára a világ legnagyobb klímavédelmi mozgalmává nőtte ki magát: 2011-ben 133 ország csatlakozott a kampányhoz és olyan világszerte ismert építmények borultak sötétbe, mint a kínai nagyfal, a világ legmagasabb épülete, a Burdzs Kalifa, az Eiffel-torony, az athéni Akropolisz, a Buckingham-palota, a római Colosseum és az Empire State Building. Tavaly 150 ország, 6525 város és 2 milliárd ember fogott össze a Föld védelméért. Magyarországon 2009-ben szerveztek először országos kampányt, 2012-ben már 93 település, 467 vállalat és intézmény, valamint csaknem 9 ezer magánszemély mutatott példát környezettudatosságból, és regisztrált a foldoraja.hu weboldalon – emlékeztetett Fáth Ákos, a WWF Magyarország megbízott igazgatója. A programhoz csatlakozni idén is a foldoraja.hu weboldalon lehet.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.