Földalatti park Manhattanben

2009 nyarán New Yorkban megnyílt a látogatók előtt egy park, a High Line, amelyet egy régi magasvasúti vonalon alakítottak ki két emeletnyi magasban. Jelenleg előkészületek folynak egy földalatti parknak a létrehozására,a Williamsburg Trolley Terminal helyén. (Aiolus News)

A remízt, amelyet 1948 óta nem használnak, egy 6 ezer négyzetméteres területet foglal el a Delancey Street alatt, régebben illegális bevándorlók lakták. A terv két fiatal mérnök fejében született meg. James Ramsey a Nasa-nál dolgozott korábban, Dan Barasch pedig a Google-nál. Ahhoz, hogy a város, a lakók és a finanszírozók meggyőződhessenek a Delancey Underground-nak elnevezett terv megvalósíthatóságáról, áprilisig fel kell építeniük a remiz egy részében a park kicsinyített mását. Ám ehhez 100 ezer dollárra volt szükségük. Február végén tették fel felhívásukat az internetre és igen kellemes meglepetésükre, az összeg alig több, mint egy hét alatt összegyűlt. Most dolgoznak a kicsinyített máson és tesztelik a technológiát. Tervük szerint a növények és a virágok életben tartását a napfény biztosítja optikai rostokkal védett kábeleken keresztül, ami lehetővé teszi a fotoszintézishez szükséges fény lejutását, viszont kiszűri a káros UV- sugarakat. És a park teljes megvalósítását biztosító összeget kell összeszedniük. A tapasztalataik alapján és mert a hely tulajdonosának, a közlekedési cégnek és a polgároknak is tetszik az elképzelés, bizakodnak a teljes sikerben.

Ajánlott tartalom

Az uniós tagállamok jóváhagyták dízel- és benzinüzemű új autók értékesítésének 2035 utáni betiltását

Az uniós tagállamok energiaügyekért felelős miniszterei keddi brüsszeli tanácskozásukon jóváhagyták az új személygépkocsikra és kisteherautókra vonatkozó szén-dioxid-kibocsátási normák felülvizsgálatáról szóló rendeletet, amelynek értelmében 2035-ig fokozatosan meg kell szüntetni a dízel- és a benzinüzemű új autók értékesítését az EU-ban, és minden új gyártású autónak kibocsátásmentesnek kell lennie.