Földet ért a napelemes repülőgép a 24 órás éjszakai próbaút után

Földet ért Svájcban Bertrand Piccard kalandkereső léghajós napelemes repülőgépe csütörtök reggel 9 órakor, miután sikeresen teljesítette az éjszakai órákat is magában foglaló 24 órás próbautat.

A Solar Impulse nevet viselő szerkezet fedélzetén André Borschberg pilótával szerdán hajnalban a svájci Payernéből vágott neki az útnak, és oda is érkezett vissza.
Útja során a repülő egészen 8500 méteres magasságig emelkedett, és ezen a szinten maradt napnyugtáig. A gépnek ez idő alatt kellett összegyűjtenie annyi energiát, hogy éjszaka is a levegőben tudjon maradni. Napnyugta után mintegy két órával a Solar Impulse 1500 méterre süllyedt, és az éjszakát ezen a magasságon repülte végig.
Az ötvenkét éves svájci Piccard gépe az eredeti tervek szerint július 1-jén indult volna első éjszakai útjára, technikai gondok miatt azonban azt az utat el kellett halasztani. Mint kiderült, a telemetriás rendszer egyik elektronikus alkatrésze hibásodott meg, ezáltal ellehetetlenült az adatátvitel az ellenőrzőközpontba.

Az eredeti foglalkozását tekintve pszichiáter férfi azt tervezi, hogy a Solar Impulse-szal 2013-ban megkerüli a világot. A napelemes, karbonszálas repülő szárnyfesztávolsága 63,4 méter, súlya pedig mindössze 1600 kilogramm. A szárnyak felületén 12 ezer szilíciumcellát helyeztek el, azok gyűjtik be a Nap energiáját a négy, egyenként 10 lőerős villanymotor működtetésére.
A sikeres próbarepülések után a tervek szerint egy-két éven belül repülik körbe vele a Földet.

Ajánlott tartalom

A kormányon múlik mikor telepíthetünk olcsó napelemet az erkélyre

Már 2023. március 31-én engedélyezni kellett volna az erkélynapelemeket Magyarországon, de ez még máig nem történt meg.