Folyami hulladékmentesítő szerkezeteket szerelnek fel Romániában

Folyami hulladékmentesítő szerkezeteket szerelnek fel Romániában 12 helyen a román-magyar határszakasz mentén, hogy a jövőben megelőzzék a magyarországi folyók szennyezését, miután az elmúlt években többször jelentős mennyiségű műanyag és egyéb természetű hulladék került Magyarországra a Romániából érkező folyókon – jelentette ki hétfőn Nagyváradon Tánczos Barna romániai környezetvédelmi miniszter.

A tárcavezető egy sajtótájékoztatón beszélt erről. Elmondta, hogy a következő hónapokban mérik fel, hova kellene felszerelni ezeket a szerkezeteket, amelyek nem engedik, hogy tovább haladjanak a víz által sodort különböző hulladékok. A miniszter emlékeztetett, hogy az elmúlt években sokszor hatalmas mennyiségű hulladék került át Magyarország területére a folyóvizeken keresztül. Felidézte: a legutóbbi magyarországi látogatásán tárgyalópartnereivel megállapodtak, hogy Románia konkrét lépéseket tesz a további szennyezések megelőzése érdekében. A miniszter közölte, hogy a 12 helyszín azonosítása után várhatóan az idén meghirdetik a megvalósíthatósági tanulmány elkészítéséhez szükséges közbeszerzési eljárást, és a román kormány finanszírozni fogja ezeknek a szerkezeteknek a megépítését. Elmondta, hogy a holland nagykövetség támogatásával Románia elhelyezett már ilyen hulladékmentesítő szerkezeteket, ezek tapasztalatát felhasználva, ki akarják terjeszteni a védőrendszert a határ teljes szakaszára.

Áder János köztársasági elnök július elején levélben hívta fel az Európai Bizottság elnökének figyelmét a Tiszán és a Szamoson át Magyarországra érkező nagy mennyiségű hulladék problémájára. Levelében az államfő emlékeztette Ursula von der Leyent, korábban azt kérte Volodimir Zelenszkij ukrán, valamint Klaus Johannis román elnöktől, hogy vessék latba befolyásukat a szennyezés megállítása érdekében. Tánczos Barna júniusban látogatott Magyarországra, ahol többek között Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, valamint Nagy István agrárminiszterrel találkozott, és egyebek mellett a folyami szennyezésekről is beszéltek.

 

Borítókép: Pet-Kupa hulladékgyűjtés

Ajánlott tartalom

Budapest nyerte az EU Európai Mobilitási Hét díját

Budapest nyerte el az Európai Bizottság díját a tavalyi Európai Mobilitási Hét keretében megvalósult programokért és fejlesztésekért - tájékoztatott Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala pénteken.