Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / Folyószennyezés: egymillió lakos víz nélkül

Folyószennyezés: egymillió lakos víz nélkül

Kilenc tonna mérgező vegyszer került egy vegyi üzemből egy észak-kínai folyóba, amelynek következtében egymillió ember maradt víz nélkül – tudósított az esetről a sina.com hírportál.

A szennyezés még december végén történt, a helyi hatóságok ugyanakkor csak a hétvégén kaptak jelentést az esetről, és csak ezután fogtak intézkedésbe, nagy elégedetlenséget kiváltva ezzel a kínai társadalomból. A késlekedésért az illetékes Csangcse város polgármestere hétfőn hivatalosan is bocsánatot kért. Az elmúlt napokban – részben a késlekedésének is betudhatóan – összesen mintegy kilenc tonna mérgező hatású anilin került a Csuocsang-folyóba, egy csőtörést követően, melyért a Lucseng városbeli Tianjin Ipari Csoport tehető felelőssé. A vegyszer folyóba kerülése a folyómenti városok ivóvízellátását is veszélyezteti, mivel a folyó Senszi és Hopej tartományt is összeköti. Jelenleg Handan város egymillió lakosa van a térségben ivóvíz nélkül, itt kisebb pánikot okozott az eset. A hatóságok tájékoztatása szerint 30 tonna anilint sikerült egy szomszédos, használaton kívüli víztározóban felfogni. Az eset kapcsán eddig négy embert vontak felelősségre.

Ajánlott tartalom

Miket nem tüzelhetek el a kazánban?

A fűtési szezon kezdetén ismét a helyes fűtési technikákra és ezáltal a levegő minőségének megóvására hívja fel a figyelmet az Agrárminisztérium.