Folytatódik a közbeszerzési vita a 13 milliárdos nyíregyházi szennyvízberuházásnál

Folytatódik a közbeszerzési vita az Európai Unió által támogatott, 13 milliárd forint értékű nyíregyházi szennyvíz-program kivitelezőjéről, a munkáért versengő cégek bevonásával tartott újabb tárgyaláson is “mindenki mindenkit támadott”, így ismét elodázódott a döntés – közölte Mikó Dániel, a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely önkormányzatának tanácsnoka szerdán az MTI-vel.

A Közbeszerzési Döntőbizottság keddi ülésén minden korábbinál több, az eddigieknél legalább tízszer annyi észrevétellel éltek a cégek az immár kilenc hónapja húzódó vitában – mondta a fejlesztési projekt vezetője.
Hozzátette: a felvetettekre öt napon belül írásban kell válaszolnia a beruházó önkormányzatnak, s utána két napon belül határoz a kérdésben a döntőbizottság, amely persze nyertest nem hirdethet. A testület vagy elfogadja a januárban megnevezett új kivitelezőt, vagy új értékelésre, netán új eljárás lefolytatására kötelezheti a helyhatóságot.
Mikó Dániel szerint az önkormányzat januárban azért nevezett meg új kivitelezőt, két budapesti és egy nyíregyházi cégből álló konzorciumot, hogy “legyen vége a vitának” és februárban elkezdődhessen végre a beruházás. További építkezési csúszás ugyanis veszélyezteti a 10 milliárdos uniós forrás felhasználhatóságát, hiszen a támogatási szerződés határideje 2011. december 31.

Tavasszal mindenképpen indulnia kellene a munkálatoknak, hiszen 207 kilométer új vezetékrendszert kell megépíteni, 100 szennyvízátemelőt kialakítani, továbbá korszerűsíteni és bővíteni egy tisztítótelepet, illetve bekötni a hálózatba a programhoz csatlakozott több mint nyolcezer ingatlantulajdonos lakóházát.
A véget nem érő viták lezárására alkalmatlan közbeszerzési törvény miatt – mint azt Csabai Lászlóné (MSZP), Nyíregyháza polgármestere korábban az MTI-nek elmondta – jelentős kár is éri a beruházás elhúzódása következtében a nyírségi nagyvárost, hiszen az időközbeni áremelkedések és az infláció hatására 300 millió forinttal több kerül a szennyvízprogram. Anyagi kár éri az ingatlantulajdonosokat is, akik több, mint két éve részletekben fizetik a személyenkénti 124 ezer forintos beruházási hozzájárulást, miközben havonta 10 ezer forintot meghaladó összegért szállíttatják el mostani egyéni derítőjükből az ott összegyűjtött szennyvizet.

S a huzavona akadályozza a szintén európai uniós támogatásból finanszírozott utak és a közösségi közlekedés fejlesztésére irányuló projektek megvalósítását is, állnak a munkálatok, hiszen előbb csatornázni kellene az utak mentén.

Ajánlott tartalom

A szlovén méhészet felkerült az UNESCO kulturális örökség listájára

A szlovén méhészeti hagyományok felkerültek az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára, erről döntött csütörtökön az UNESCO szellemi örökség védelméért felelős kormányközi bizottsága a marokkói Rabatban - közölte a szlovén kulturális minisztérium.