Fónagy János: a szén stratégiai tartalék

A kormány szorgalmazza a több száz éves magyar szénbányászat újraélesztését, a szénvagyonra mint stratégiai tartalékra tekint – mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára szerdán Miskolcon.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szénbányászati klaszter alapító dokumentumának aláírása előtt Fónagy János újságíróknak úgy fogalmazott: a kormány energiastratégiai programja számol a magyarországi ásványkinccsel, ezen belül a szénnel. Mint mondta, becslések szerint több tízmillió tonnára tehető az ország szénvagyona.

Szólt arról, hogy a Miskolci Egyetemen a felsőfokú bányászképzés soha nem szűnt meg, ugyanakkor a középfokú képzés területén “komoly a tennivaló”, vájárnak jelenleg két helyen tanulhatnak a fiatalok az országban.

A bányászat újraindítására a munkaerő lényegében “jelenleg is rendelkezésre áll”, a kormányzat szándéka pedig adott – tette hozzá, megjegyezve: a két évszázadra visszatekintő magyar szénbányászat újraindítása megkezdődött. Fónagy János azt is elmondta, hogy a cél a meglévő szénvagyon hasznosítása, ám nemcsak tüzelőanyagként, hanem az úgynevezett tisztaszénprogram alapján vegyipari alapanyagként is. A szénbányászat újrakezdése a foglalkoztatást is bővítheti, ami különösen Borsod-Abaúj-Zemplén megyében fontos – tette hozzá. Riz Gábor, a megyei közgyűlés alelnöke arról szólt, hogy a szenet a kilencvenes években az akkor olcsóbb és környezetbarátabb földgáz kiszorította az energiapiacról, ahogy a lakossági fogyasztásból is. Az iparág összeomlása több tízezer munkahely megszüntetésével járt.

Elmondta azt is, hogy a megyei közgyűlés fontos feladatának tekinti a megyében lévő, mintegy 150-200 évre elegendő szénvagyon hasznosítását, azért is, mert az elmúlt években a világgazdaság energiaigénye és az energiatermelés technológiái jelentősen átalakultak.

A megyei szénbányászati klaszterben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal, a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet, a Miskolci Egyetem, a Magyarországi Bányásztelepülések Országos Szövetsége és az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület működik együtt.

Ajánlott tartalom

Az ökoház többet jelent egy hőszivattyúnál és megújuló energiaforrásoknál

Az ökoház többet jelent egy modern berendezésekkel, például hőszivattyúval, szolárpanelekkel és energiavisszanyeréssel ellátott épületnél. Átgondolt projektet jelent, megfelelően kiválasztott építőanyagokkal és energiatakarékos megoldásokkal, amelyek hozzájárulnak a hőveszteség csökkentéséhez. Nézzük meg alaposabban, hogy miként befolyásolják mindezek a ház ökológiai jellemzőit