„Fordított üvegház-hatás” a sivatagban

Köztudott, hogy a sivatagban a hőmérséklet jelentősen lecsökken az éjszaka folyamán. Ezt hívják „fordított üvegház hatásnak”. Ezt használja ki egy francia projekt a Szahel-övezet falvaiban a gyümölcsök és a zöldségek tárolására. (Aiolus News)

A „Szaheli raktár” első prototíusát Burkina Fasóban állították fel: egy három méter magas hangárról van szó, amelyben napelemek biztosítják a szükséges energiát a világításhoz és a szellőzéshez. A rendszer egy különleges termikus tartállyal „begyűjti” az éjszakai hűvös levegőt, hogy napközben fokozatosan kiengedje. Így a raktárban a hőmérséklet soha nem megy 15-20 fok fölé.

Ajánlott tartalom

Figyelem: Sok használt növényvédő gép tanúsító matricája lejárhatott a közelmúltban

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelmezteti a növényvédő gépet üzemeltető termelőket, hogy a kötelező felülvizsgálati rendszer bevezetése óta már másodszor volt esedékes az 5 évnél idősebb gépek 3 évente kötelező műszaki felülvizsgálata. Ha egy permetezőgép nem felel meg az előírásoknak, a hatóság a munka beszüntetésére kötelezheti a gazdálkodót, valamint pénzbírságot is kiszabhat.