Friss ivóvíz pillanatok alatt, a természetet utánozva

Az izraeli SunDwater forradalmi eszközt kínál, amellyel sós vagy szennyezett vizet lehet tisztítani a nap energiáját felhasználva.

Ha a bolygónk háromnegyedét víz borítja, miért nincs a világ 750 millió lakosának rendszeres hozzáférése a tiszta ivóvízhez? „A világ vizeinek 97%-a sós vagy szennyezett víz” – magyarázza Shimmy Zimels, aki 2010 óta a SunDwaters vezérigazgatója.

A SunDwater eszköze a szennyezett, fogyaszthatatlan vizet ivásra alkalmas állapotúra alakítja át mindenféle addicionális infrastruktúra vagy energiaforrás nélkül. Az eszközt Zimels gyerekkori barátja, Shimon Ben-Dor találta fel a 2009-es aszály alatt.

A természet utánzása

A rendszer alapvetően nagyon olcsó, és a fenntartására sem kell sokat költeni. A működése nagyon egyszerű: a sós vagy szennyezett vizet beszivattyúzza a gép;  a napsugarak addig melegítik a vizet, amíg az elpárolog. A pára egy hengerben csapódik le, ahol visszalakul friss vízzé, pont ahogyan a természet körforgásában a felhőkből eső lesz.

A vizet folyamatosan szivattyúzza a gép, ezért az kb. ötször annyi vizet tisztít meg egy nap alatt mint a hasonló rendszerek. Napi 400 litert, vagy több gép összekapcsolásával akár sokezer litert is.

Az alapvető koncepció nem újdonság. „Kétezer évvel ezelőtt a tengerészek lapos medencékbe öntötték a tengervizet, hogy az elpárologjon, és elváljon a sótól” – mondja Zimels – „De az eddig használt technológiával egy elég nagy területre volna szükség viszonylag kis mennyiségű víz kinyeréséhez.

Ben-Dor nagy találmánya az, hogy a rendszert kis méretben is működővé tette: a napsugarakat egy 4m2-es tányérba gyűjti össze, amely sokkal hatékonyabban párologtatja a vizet.

Itt nincs szükség elektromos áramra – úgy használjuk a környezetet, hogy nem okozunk egy újabb környezeti problémát – hangsúlyozta Zimels.

Az eszköz piacát azonban nem Izraelben látják; itt ugyanis jóval nagyobb méretekben tisztítják a tengervizet, így nincs vízhiány. Azonban a fejlődő országok számára óriási segítség lehet egy ilyen berendezés – olcsó, egyszerű használni, és nem drága a fenntartása sem. A helyi közösségek számára ideális, ugyanis egy komoly víztisztító park nagyon drága és a víz szállztása a helyi közösségekhez szintén megoldandó feladat. A SunDwater eszköze így megoldást jelenthet a kutak, vagy a palackozott víz szállítása helyett.

Ajánlott tartalom

Kisiklott és kigyulladt egy etanolt szállító vonat az Egyesült Államok északi részén, kitelepítést rendeltek el

Kisiklott és kigyulladt egy vasúti szerelvény közel két tucat kocsija csütörtökön hajnalban az egyesült államokbeli Minnesota államban, a baleset miatt egy kistelepülés lakóit kitelepítették.