Friss kutatás szerint a magyarok többsége csökkentette otthona hőmérsékletét a téli időszakban

A magyar háztartások több mint fele rendelkezik már klímaberendezéssel, de a legtöbben a készülékeket csak hűtésre használják. Egy friss kutatásból az is kiderült, hogy a megemelkedett rezsiköltségek miatt a téli időszakban a megkérdezettek csaknem kétharmada csökkentette otthonában a hőmérsékletet.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Összesen 2270-en töltötték ki a Wagner Solar energiahatékonysággal és klímákkal kapcsolatos kutatását. A felmérés szerint a magyar háztartások csaknem 60 százaléka rendelkezik már klímaberendezéssel, de a legtöbben a készülékeket csak hűtésre használják, pedig tisztában vannak azzal, hogy a készülék fűtésre is alkalmas. 

A válaszadók egy 1-től 10-ig terjedő skálán 6.35-re értékelték, hogy mennyire elfogadható a fűtési számlájuk. Eközben a megemelkedett rezsiköltségek miatt a téli időszakban a megkérdezettek csaknem kétharmada csökkentette otthonában a hőmérsékletet. Pedig korszerű, fűtésre optimalizált klímaberendezéssel, akár -15 Celsius fokig is kedvezőbb áron lehet fűteni, mint a legmodernebb kondenzációs kazánokkal a lakosság számára támogatott, 1.729 m3/év gázmennyiséget meghaladva.

Még mindig tartja magát az a rossz beidegződés, hogy a klímaberendezések használatával az egekbe szöknek a villamosenergia számlák és a klímára nem úgy gondolnak az emberek, mint egy nagyon is takarékos fűtési megoldásra – hangsúlyozza a cég gépészeti üzletágvezetője. Házi Péter hozzátette: továbbra is benne van a köztudatban az a nem inverteres, nem gazdaságos készülékek időszakából származó szokás, hogy a berendezést csak hűtésre alkalmazzák, de azt is csak akkor, ha már nagyon nem bírják a meleget.

Tévhitek helyett

A modern berendezések ezzel szemben kifejezetten energiatakarékosak, használatkor nagyon kis teljesítményt vesznek fel, keveset fogyasztanak ahhoz képest amennyi fűtési/hűtési energiát előállítanak. A készülékeket a korábbiakkal ellentétben kifejezetten környezetbarát anyagokból gyártják, így azok a teljes életciklusuk alatt környezetbarátnak tekinthetők.

Hosszú éveken át élt az a berögződés, hogy a gáz olcsó, a villamosenergia drága – fogalmazott a Wagner Solar gépészeti üzletágvezetője. „Sok emberhez még nem jutott el az az információ, hogy sokkal takarékosabban tud fűteni klímával, mint például a gázkazán bekapcsolásával” – tette hozzá.

Házi Péter ismertetése szerint fűtésre optimalizált, H tarifával (fűtési időszakban alkalmazható kedvezményes tarifa hőszivattyúkhoz és a megújuló energiaforrásokhoz) üzemelő klímával egy teljes fűtési idényt tekintve, átlagosan kedvezőbb áron fűthetünk, mint egy kondenzációs kazánnal, még a kedvezményes lakossági sávban lévő, rezsicsökkentett gázár mellett is. Normál tarifával a fűtési idényben -7 Celsius fokig harmad annyi áron fűt egy korszerű klíma, mint egy kondenzációs kazán, nem támogatott lakossági gázárral.

Ne engedjük kiszökni a hőt!

Nem beszélhetünk energetikáról a hőszigetelés és a megfelelő nyílászárók megléte nélkül.

A fűtéskorszerűsítést akkor érdemes elvégezni, ha megoldott, hogy a hőt nem engedjük kiszökni a házból – hangsúlyozta a szakértő.

Házi Péter szerint az új Otthonfelújítási programot is érdemes lehet majd igénybe venni erre a célra, hiszen várhatóan annak fontos eleme lesz a hőszigetelés, a nyílászáró csere és a fűtéskorszerűsítés. „A rosszul szigetelt falakon és korszerűtlen ablakokon keresztül nagyon nagy hőt ad le az ingatlan, hűlnek ezek a felületek, nem lesz jó hőérzet, de egy jól szigetelt, modern ingatlan esetében klímával is nagyon jó hőérzetet tudunk biztosítani, mert nem hűlnek át annyira a falak” – tette hozzá a gépészeti üzletágvezető.

Fontos, hogy először csökkentsük az épület teljes energiafelhasználását és utána gondolkodjunk abban, hogy milyen gazdaságos fűtőberendezést telepítünk!

Ajánlott tartalom

Megérkeztek a várva várt módosítások az Otthonfelújítási Támogatásban

Hamarosan indul az otthonfelújítási támogatás.