Füstmentes taxik Bécsben

2011. december 31-én 24 órától tilos a dohányzás a bécsi taxikban. Hogy a városlakók ne csak a járműveken belül, hanem az utcákon is jobb levegőt szívhassanak, Bécs Város hosszútávon már csak kisebb károsanyag-kibocsátású ökotaxiknak ad majd engedélyt.

Aki ódzkodik az átható füstszaggal átitatott taxizástól, annak 2011. szilveszter éjszakáján éjféltől már nem kell külön nemdohányzó autót rendelnie az osztrák fővárosban. A Városháza ugyanis 2011. december 31-én éjféltől betiltja a dohányzást a bécsi taxikban. A rendelkezés egy átfogó intézkedéscsomag része, mely sokkal szigorúbb szabályok közé szorítja a taxizást és autókölcsönzést. Az új szabályozásokkal Bécs Város minőségibb szolgáltatást akar biztosítani, emelve ezzel az utasok komfortérzetét. De a városatyák nem állnak meg a füstmentesítésnél. A szabályozás ugyancsak szilveszter éjféltől minden taxivállalatot kötelez arra, hogy adott esetben a taxis beengedje autójába a vakvezető kutyákat. 2013. január elsejéig pedig a taxivállalatoknak és autókölcsönzőknek minden járművüket klímaberendezéssel kell felszerelniük.

Ökotaxik a jobb levegőért
A városvezetés azonban nemcsak az utasok, hanem a városlakók komfortérzetéről is gondoskodni szeretne. Hogy a bécsiek és az odalátogatók jobb levegőt szívhassanak, 2012. április 1-től már csak Euro 5-ös, 2015. szeptember 1-től pedig csak Euro 6-os autókat vezethetnek a taxisok. A régebbi típusú járművekre pedig egyszerűen nem fogják meghosszabítani az engedélyt. Sandra Frauenberger, az ügyben illetékes ügyvezető városi tanácsos asszony szerint a város így szeretné elérni, hogy a vállalatok minél gyorsabban átálljanak ökotaxikra, melyeknek jóval alacsonyabb a károsanyag-kibocsátásuk.

Ajánlott tartalom

100 millió dollárt kínál Elon Musk ha tiszta levegőt készít valaki

Több mint figyelemre méltó, sőt, minden túlzás nélkül állítható, Földünk sarkalatos kérdésével függ össze Elon Musk új bejelentése, miszerint 100 millió dollárt, vagyis 30 milliárd forintot ajánl fel annak a cégnek, cégcsoportnak, legyen az bármilyen gazdasági szerveződés, amely a legüdvözítőbb technológiát hozza létre a szén-dioxid levegőből történő eltávolítására.