Fűteni is lehetne a biogázzal

Szeged – Biometán előállításáról tanácskoztak csütörtökön Szegeden hét ország szakemberei: a földgázzal egyenértékű anyagot hulladékból állítják elő. Az osztrákok és a németek már évek óta használják a biogázt, Magyarországon a szabályozás körüli bizonytalanság miatt akadozik az elterjedése.

A biogáz tisztítás után akár a hálózatba is táplálható. Szegeden most csak hőt és villamos áramot állít elő a Sándorfalvi úti, hígtrágyára és silókukoricára épült biogázerőmű – mondta a Magyar Biogáz Egyesület elnöke csütörtökön a Szegeden tartott Biogáz Konferencián. Kovács Kornél lapunknak arról is beszélt, hogy „már Magyarországon is született fehér holló”. – Zalaegerszegen a szennyvíztisztító iszapjából készítenek biogázt, egy részéből üzemanyagot állítanak elő. A minősége megegyezik a földgázéval, így Szegeden is lehet a gázos buszok üzemeltetésére használni – tette hozzá az elnök.

A Nemzeti Energiastratégia 2030 az atomenergia növekvő súlya mellett a megújuló, bio-energiaforrásokat is előnyben részesíti. Kovács Kornél szerint utóbbiakat inkább csak papíron támogatják. – Nagy a bizonytalanság, nem támogatják a zöldáramot, ami teljesen visszavágta az iparágat. Három éve húzódik az új árszabályozás, így senki sem mer beruházni. Pedig a tőke érdeklődik a technológia iránt, Németországban már évtizedek óta csúcsra jár a biogáztermelés – folytatta. – Ausztriában nemcsak áramot készítenek a biogázból, hanem az országos hálózatba táplálják a tisztított gázt.

Kovács Kornél elmondta, ma már kisméretű biogázüzemeket is gazdaságosan lehet felépíteni. – A biogáz előállítása hulladékra épül, nem konkurenciája az élelmiszer-termelésnek. Csongrád megye óriási potenciállal rendelkezik, legalább 10-12 darab egy megawattos erőművet lehet építeni. Ha mindegyik villamos energiát állítana elő, egyetlen erőmű 3500 háztartás energiaszükségletét fedezné – tette hozzá a Magyar Biogáz Egyesület elnöke. Úgy véli, Magyarországon 750-800 biogázüzemet lehetne hulladékra építeni, eddig 40 készült el.

– Nem áramot kellene a biogázból előállítani, hanem tisztított metánt. Az anyagot a hálózatba lehetne táplálni, amit ugyanúgy lehet tárolni, mint a földgázt – magyarázta Kovács Kornél. Hozzátette, az előállított biogáz az ország földgázfelhasználásához képest elenyésző, mégis érdemes a technológiával számolni. A határon átnyúló konferencián elhangzott, hogy a fűtésre is alkalmas biometánt már 150 forint/köbméter áron elő lehet állítani. A Magyar Biogáz Egyesület úgy számolt, hogy hazánk gázfogyasztásának 5 százalékát kiváltó biogázüzem-kapacitás mintegy 400 milliárd forintos beruházást igényelne, írja a delmagyar.hu.

Ajánlott tartalom

Csúcson termeltek a hazai naperőművek

A márciusi extrém értékek után áprilisban 80–100 €/MWh-val alacsonyabb villamosenergia árak alakultak ki a másnapi piacokon; az árak 200–250 € között ingadoztak a hazai tőzsdén.