Gazdaság-ingatlan Skanska iroda index – a környezettudatosságot is mérik

A környezettudatos ingatlant mérsékelt energiafelhasználás, a megújuló energiaforrások és környezetbarát anyagok használata, valamint az elérhető tömegközlekedés jellemzi – ismertette Lóska Erika, a Skanska Property Hungary Kft. marketing vezetője kedden Budapesten sajtótájékoztatón a cége által a Gfk Hungária Piackutató Intézettől megrendelt felmérés egyik eredményét.

A svéd anyacég már öt éve készít iroda indexet, Magyarországon 2008. utolsó negyedében készült a második felmérés, amely már kitért a környezettudatosságra is. A Skanska legújabb budapesti irodaházában, a Népliget Centerben már alkalmaz környezetbarát technológiákat – napelemet és napkollektort -, de jó lenne Magyarországon is viszontlátni valamennyi olyan technológiát, amely Svédországban már természetes – mondta Droppa György a Duna Kör elnöke.

Az MTI kérdésére Droppa György a Magyarországon terjedő műszaki megoldások között a hőcserélőket említette. A hőcserélő a már egyszer felmelegített levegőt további melegítésre használja. Svédországban a világítóeszközök is sokkal energiatakarékosabbak, mint Magyarországon – jegyezte meg.

Arra a kérdésre, hogy mennyivel lehetne az irodák energiafelhasználását csökkenteni a ma elérhető megoldásokkal, azt a választ adták a sajtótájékoztatón, hogy a beruházási többletet kell összevetni azzal, hogy a bérlők egy ilyen irodáért mennyivel hajlandók többet fizetni.

A felmérés szerint a 200 megkérdezett cégvezető 61 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az irodabérletnél érdekelné, hogy az ingatlan rendelkezik-e környezetvédelmi tanúsítvánnyal.

A felmérés kitért arra is, hogy a cégvezetők milyennek ítélik saját társaságuk jövőjét. Amíg egy évvel ezelőtt 11 százalékuk prognosztizált létszámcsökkentést, addig a múlt év végén már csak 8 százalékuk. Ugyanakkor létszámbővítéssel 34 százalékuk kalkulál, 5 százalékponttal kevesebb, mint 2007-ben.

A Skanska eddig 100 ezer négyzetméternyi irodát és 15 ezer négyzetméter üzlethelyiséget fejlesztett Magyarországon, és további 75 ezer négyzetméter épülethez elegendő telekkel rendelkezik.

Ajánlott tartalom

Mérőóra-leolvasás ürügyén csalók is megpróbálhatnak bejutni az otthonokba

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz (MEKH) érkező bejelentések egyre gyakrabban számolnak be arról, hogy a felhasználók ingatlanjaiba magukat egy-egy energia- vagy közműszolgáltató cég munkatársainak kiadó személyek szeretnének bejutni.