Gazdaság-ingatlan Skanska iroda index – a környezettudatosságot is mérik

A környezettudatos ingatlant mérsékelt energiafelhasználás, a megújuló energiaforrások és környezetbarát anyagok használata, valamint az elérhető tömegközlekedés jellemzi – ismertette Lóska Erika, a Skanska Property Hungary Kft. marketing vezetője kedden Budapesten sajtótájékoztatón a cége által a Gfk Hungária Piackutató Intézettől megrendelt felmérés egyik eredményét.

A svéd anyacég már öt éve készít iroda indexet, Magyarországon 2008. utolsó negyedében készült a második felmérés, amely már kitért a környezettudatosságra is. A Skanska legújabb budapesti irodaházában, a Népliget Centerben már alkalmaz környezetbarát technológiákat – napelemet és napkollektort -, de jó lenne Magyarországon is viszontlátni valamennyi olyan technológiát, amely Svédországban már természetes – mondta Droppa György a Duna Kör elnöke.

Az MTI kérdésére Droppa György a Magyarországon terjedő műszaki megoldások között a hőcserélőket említette. A hőcserélő a már egyszer felmelegített levegőt további melegítésre használja. Svédországban a világítóeszközök is sokkal energiatakarékosabbak, mint Magyarországon – jegyezte meg.

Arra a kérdésre, hogy mennyivel lehetne az irodák energiafelhasználását csökkenteni a ma elérhető megoldásokkal, azt a választ adták a sajtótájékoztatón, hogy a beruházási többletet kell összevetni azzal, hogy a bérlők egy ilyen irodáért mennyivel hajlandók többet fizetni.

A felmérés szerint a 200 megkérdezett cégvezető 61 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az irodabérletnél érdekelné, hogy az ingatlan rendelkezik-e környezetvédelmi tanúsítvánnyal.

A felmérés kitért arra is, hogy a cégvezetők milyennek ítélik saját társaságuk jövőjét. Amíg egy évvel ezelőtt 11 százalékuk prognosztizált létszámcsökkentést, addig a múlt év végén már csak 8 százalékuk. Ugyanakkor létszámbővítéssel 34 százalékuk kalkulál, 5 százalékponttal kevesebb, mint 2007-ben.

A Skanska eddig 100 ezer négyzetméternyi irodát és 15 ezer négyzetméter üzlethelyiséget fejlesztett Magyarországon, és további 75 ezer négyzetméter épülethez elegendő telekkel rendelkezik.

Ajánlott tartalom

Gravitációs elven működő erőművet építene Magyarország Bajorországban

Magyarország is részt venne a Bajorországba tervezett szivattyús energiatároló megépítésében; a magyar állami részvétel lehetőségéről tárgyalt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Max Aicher csoport tulajdonosával 2021. július 10-én - tájékoztatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az MTI-t közleményben.