Gépeléssel működő laptop és örökké tartó akkumulátor?

A Melbourne-i Technológiai Intézet új felfedezése alapaján elképzelhető, hogy a közeljövőben valósággá válik az örökké tartó akkumulátor, és a gépeléssel működő laptop.

Lemérték egy piezoelektromos fólia kapacitását, hogy mechanikus nyomás hatására mennyi elektromosságot termel. A piezoelektromosságot már használják kisebb készülékekben, például öngyújtókban, amihez egy piezoelektromos kristályt és egy rugóval terhelt kalapácsot használnak. A piezoelektromos kristályok és kerámiák már nem új dolgok, de ezen a területen sokkal nagyobb haszonnal lehetne használni őket. „ A tanulmányunk arra fókuszál, hogy hogyan lehetne piezoelektronikát integrálni már létező elektronikus készülékekbe.” Mondta a tanulmány vezető társírója, Dr. Mahdu Bhaskaran. Véleménye szerint ez szélesebb körű alkalmazásokat eredményezhet az elektronikai piacon. „ A piezoelektronikát használhatnánk futócipőkben, vagy gépeléssel működtethetnénk a laptopokat és a vérnyomást erőforrássá alakíthatnánk a pacemaker-ekhez, egy örökké tartó akkumulátort eredményezve” – folytatta. A tanulmányt Dr. Bhaskaran, Dr. Sarah Sriram-al és Dr. Simon Ruffel-el írta közösen és az Advanced Functional Materials júliusi számában publikálták.

Csatlakozott már Facebook oldalunkhoz? Rajta!

Ajánlott tartalom

Átadták Magyarország legerősebb szuperszámítógépét Debrecenben

Átadták Magyarország legerősebb szuperszámítógépét pénteken Debrecenben: a Komondor nevű berendezést a Debreceni Egyetem (DE) Kassai úti campusán, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) szuperszámítógép központjában helyezték üzembe.