Gólyafiókák veszélyben

Ismeretlen számú gólyafióka nem tud elvonulni, az itthon rekedt kismadarakról a területileg illetékes nemzeti park igazgatóság őreit kell értesíteni.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) tájékoztatása szerint a faj vonulása ezekben a napokban erősödik fel, két hét múlva a többségük Afrika felé indulva elhagyja az országot. Mivel sok madár pótköltésbe kezdett a júniusi hideg, esős időben megsemmisült első fészekaljak miatt, a késői fiókák most nem tudnak velük tartani. Emberi segítség nélkül az itthon maradó fiókák jelentős része nem élheti túl a telet.
Érdemes megfigyelni a még lakott gólyafészkeket, különösen akkor, ha egyértelműen röpképtelen fiókák vannak benne. Szerencsés esetben ezeket még etetik a szülők, ha azonban már nem, akkor azonnal értesíteni kell a területileg illetékes nemzeti park őreit. Némileg jobb helyzetben vannak a repülni tudó fiókák, mert ők képesek lehetnek elegendő táplálékot gyűjteni maguknak. Ezeket az állatokat is figyelni kell, hogy nem gyengülnek-e le. Ennek a legbiztosabb jele, ha a közeledő embert látva csak ugrálva-verdesve menekülnek, mivel az éhezéstől már nem tudnak szárnyra kapni, az ilyen madarakról is értesíteni kell a nemzeti parki őröket.

A gólyafiókák az állatkerti és egyéb mentőhelyeken megfelelő táplálásban részesülnek, így a szabad ég alatt is gond nélkül átvészelik a telet. Jövő tavasszal ezeket a madarakat el lehet engedni, így nem vesznek el a sebezhető állomány számára, amelyet a nemzeti parki őrszolgálat, a madármentő állomások és a lakosság segítségének köszönhetően saját fiókákkal tudnak erősíteni.
További információkat az érdeklődők a www.mme.hu oldalon olvashatnak.

Ajánlott tartalom

5G: a sugárzás csekély, a félelmek erősek

Közös tesztmérésekkel vizsgálják az 5G-hálózatokból eredő elektromágneses sugárzást a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakemberei, a mérési eredmények nem mutatnak egészségügyi határérték-túllépést - tájékoztatta a hírközlési hatóság kedden az MTI-t.