Gondban a napelem gyártás, elfogyhat a napelem?

Komoly problémát okozhat a jövőben az, hogy a napelemgyártáshoz nagyon sok alumíniumra lesz szükség – ez a károsanyag-kibocsátást is megdobhatja. Szerencsére viszonylag könnyű lehet a helyes megoldás a problémára.

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással! Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Egy új elemzés szerint a világ egyre növekedő napelemigényének van egy óriási hátulütője: a virágzó napelempiac – amely kritikus fontosságú a tiszta energia jövője szempontjából – 2050-re a világ alumíniumszükségletének közel felét igényelheti. Ellentétben az olyan nemesfémekkel, mint az  akkumulátorokhoz használt lítium és kobalt, az alumínium hiánya alapvetően nem probléma: valójában ez a legnagyobb mennyiségben előforduló fém a Földön. Attól nem kell félnünk, hogy természetes formájában elfogy, attól viszont igen, hogy előállítása nem éppen környezetbarát: a napelemekhez használt tiszta alumínium előállítása ugyanis hatalmas energiaköltséggel jár, ami rengeteg károsanyag-kibocsátást eredményezhet. A Nemzetközi Energiaügynökség számításai szerint 2050-re a napelemek fogják kiszolgálni a világ teljes villamosenergia-igényének durván egyharmadát. Ez óriási gyártási feladatot jelent, ami viszont számos, esetenként ritka ásványi anyag iránti növekedett keresletet teremt. Kutatók szerint egyes napenergia-ütemezési tervek azt jósolják: a világnak 85-ször több napenergiára lesz szüksége, mint amennyit jelenleg termelünk, hogy biztonságos szinten tarthassuk a globális felmelegedést. Egyes elemzések alábecsülhetik, hogy ehhez mennyi alumíniumra lesz szükségünk, írta a sciencealert.com.

A napelemek iránti megnövekedett kereslet azt jelentheti, hogy 2050-re a világ jelenlegi alumíniumtermelésének több mint 40 százalékára lesz szükség napelemekl felszerelésére és telepítésére – állapították meg a kutatók. Ez több mint háromnegyede a 2020-ban Kínában gyártott összes alumíniumnak. Ezt előállítani nagyon energiaigényes folyamat lesz, és meg is növelheti a kibocsátásokat, ha nem megújuló energiát használunk fel hozzá.

Szerencsére a szakértők szerint van remény: az alumínium az egyik leginkább újrahasznosított és leginkább újrahasznosítható anyag. Az összes valaha előállított alumínium közel 75 százaléka még ma is használatban van. Ez azt jelenti, hogy újrahasznosítással csökkenthetjük a napelemipar alumíniumfelhasználása miatt keletkező károsanyag-kibocsátásokat – a szakértők szerint azonban ezt komolyan kell venni, és bele kell számolni a napelemek előállításának és kiépítésének folyamataiba.

Ajánlott tartalom

Naperőmű épült Szeged határában

Az MVM Zöld Generáció Kft. 9,4 milliárd forintos beruházással 23,97 megawatt (MW) csúcs kapacitású naperőművet épített uniós támogatással Szeged határában.