Gondban a napelem gyártás, elfogyhat a napelem?

Komoly problémát okozhat a jövőben az, hogy a napelemgyártáshoz nagyon sok alumíniumra lesz szükség – ez a károsanyag-kibocsátást is megdobhatja. Szerencsére viszonylag könnyű lehet a helyes megoldás a problémára.

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással! Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Egy új elemzés szerint a világ egyre növekedő napelemigényének van egy óriási hátulütője: a virágzó napelempiac – amely kritikus fontosságú a tiszta energia jövője szempontjából – 2050-re a világ alumíniumszükségletének közel felét igényelheti. Ellentétben az olyan nemesfémekkel, mint az  akkumulátorokhoz használt lítium és kobalt, az alumínium hiánya alapvetően nem probléma: valójában ez a legnagyobb mennyiségben előforduló fém a Földön. Attól nem kell félnünk, hogy természetes formájában elfogy, attól viszont igen, hogy előállítása nem éppen környezetbarát: a napelemekhez használt tiszta alumínium előállítása ugyanis hatalmas energiaköltséggel jár, ami rengeteg károsanyag-kibocsátást eredményezhet. A Nemzetközi Energiaügynökség számításai szerint 2050-re a napelemek fogják kiszolgálni a világ teljes villamosenergia-igényének durván egyharmadát. Ez óriási gyártási feladatot jelent, ami viszont számos, esetenként ritka ásványi anyag iránti növekedett keresletet teremt. Kutatók szerint egyes napenergia-ütemezési tervek azt jósolják: a világnak 85-ször több napenergiára lesz szüksége, mint amennyit jelenleg termelünk, hogy biztonságos szinten tarthassuk a globális felmelegedést. Egyes elemzések alábecsülhetik, hogy ehhez mennyi alumíniumra lesz szükségünk, írta a sciencealert.com.

A napelemek iránti megnövekedett kereslet azt jelentheti, hogy 2050-re a világ jelenlegi alumíniumtermelésének több mint 40 százalékára lesz szükség napelemekl felszerelésére és telepítésére – állapították meg a kutatók. Ez több mint háromnegyede a 2020-ban Kínában gyártott összes alumíniumnak. Ezt előállítani nagyon energiaigényes folyamat lesz, és meg is növelheti a kibocsátásokat, ha nem megújuló energiát használunk fel hozzá.

Szerencsére a szakértők szerint van remény: az alumínium az egyik leginkább újrahasznosított és leginkább újrahasznosítható anyag. Az összes valaha előállított alumínium közel 75 százaléka még ma is használatban van. Ez azt jelenti, hogy újrahasznosítással csökkenthetjük a napelemipar alumíniumfelhasználása miatt keletkező károsanyag-kibocsátásokat – a szakértők szerint azonban ezt komolyan kell venni, és bele kell számolni a napelemek előállításának és kiépítésének folyamataiba.

Ajánlott tartalom

Tudományos sokk: az otthoni munka radikálisan átalakította az energiafelhasználást

Ha a napelemes háztartásokban nőne az otthoni munkavégzés, az egyenletesebb energiafogyasztást eredményezhetne.