Gőzsütő, a professzionális gasztronómia kulcsa

Az AEG-Electrolux ProCombi gőzsütőjével már a háztartásokban is elérhető az a professzionális technológiai háttér, amely sokáig csak az éttermi szakácsok munkáját segítette. A gőzprogramokkal az amatőr szakácsok is készíthetnek gasztronómiai különlegességeket otthonukban. A harmonikus íz-élményt nyújtó ételeket ráadásul energiatakarékosan készíthetik el azok, akiknek a tökéletesség és a környezettudatosság a gasztronómiában is fontos.

A nemzetközileg elismert séfek és a trendkutatók szerint, a jövőben tovább nő az igény a környezetbarát konyhagépek iránt. A hűtő és a mosogatógép után, a sütő energiatakarékos működése is előtérbe kerül. Az AEG-Electrolux ProCombi gőzsütője ezért nem csak professzionális sütőprogramjai miatt, hanem a hagyományos sütőkhöz mérten – alacsonyabb energiafogyasztása miatt is partner a modern gasztronómia megteremtésében.
A gőzsütő energiatakarékos működése a gőzprogramoknak köszönhető. Mivel a gőz alacsonyabb hőfokon dolgozik, mint a forró levegő, a készülék energiafogyasztása 15 százalékkal alacsonyabb, mint a hagyományos sütőké. Míg a hagyományos sütőkben átlagosan 180-200 Celsius fokon készülnek az ételek, addig a gőz program során elért maximális hőmérséklet mindössze 96 Celsius fok. A gőzben ráadásul hamarabb készen is lesznek az ételek, így a sütőt is kevesebb ideig kell működtetni. Ezzel is nő az energia-megtakarítás mértéke.

Az AEG-Electrolux ProCombi gőzsütő mindent tud, ami csak elvárható egy professzionális sütőtől. S ahogy azt a prémium márkától megszokhattuk, a kezelése is precíz, egyéni igényekre szabható. A manuálisan beállítható sütési funkciók mellett számos programozási lehetőséget kínál a készülék.
Lehetőség van arra, hogy az előre programozott receptek sütési módját felülírjuk, de további 20 saját receptet is beprogramozhatunk. A sültek tökéletes elkészítését a megfelelő programok mellett az automata húshőmérő is segíti.
Az AEG-Electrolux ProCombi gőzsütő gasztronómiai értéke abban rejlik, hogy minden étel számára megteremti az elkészítéséhez szükséges tökéletes körülményeket a forró levegő, a gőz, és a hőmérséklet megfelelő kombinációjával. A sütő a hagyományos sütőprogramok mellett, három gőzprogrammal dolgozik.
Az úgynevezett interval, azaz váltakozó gőz és forró levegő befúvás program, az egyik legfontosabb fejlesztés az AEG-Electrolux ProCombi gőzsütőkben.

A készülék egy programon belül képes a gőzpárolást és a hagyományos sütést kombinálni. A gőz megőrzi az étel zamatát és természetes ízeit, miközben a forró levegő, ropogós kérget és aranybarna színt ad kívülről az ételnek.
Két féle interval program közül választhatunk:
Interval Plus sütés 25% gőz, 75% forró levegő

Ezzel a programmal készíthetjük el azt a csirkét, sertést vagy borjút, amelynek porhanyós, szaftos a húsa, s közben pirosra, ropogósra sül a bőre. Ugyanakkor, ezzel a sütési móddal nagyon finom kenyereket és kelt tésztás ételeket is készíthetünk. Az Interval Plus sütésnél 80 – 230 fok között érdemes beállítani a hőmérsékletet.

Interval sütés 50% gőz, 50% forró levegő
A tojásos ételeket, vizes piskótákat és a különböző desszerteket, például a creme brulee-t ínycsiklandóan finomra süthetjük ezzel a programmal, de a korábban elkészített ételeket is lehet interval programon melegíteni. 90 110 fok között érdemes beállítani a megfelelő hőmérsékletet. Sütés közben a gőz és a forró levegő felváltva párolják, illetve sütik az ételt.

Vital program
A kombinált sütőprogram mellett külön gőz program (vital) van a zöldségek, halak elkészítéséhez, amelyek a gőzpárolás során a maximum 96 fokos gőzben – sokkal több vitamint és ásványi anyagot őriznek meg, mintha hagyományos sütőben, vagy főzőlapon készítettük volna őket. Mivel a hő egyenletesebben és kíméletesebben éri az ételt, az jobban megőrzi eredeti színét, nedvességtartalmát.
Az AEG-Electrolux ProCombi beépíthető gőzsütő (B9820-5-m) 259 900 forint ajánlott fogyasztói áron megvásárolható a szaküzletekben.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.