Tucatnyi Greenpeace-aktivista hatolt be szerdán a francia nemzetgyűlés üléstermébe, ahol a koppenhágai klímacsúcsról vitáztak a képviselők. Az ülést a levezető elnök rövid időre megszakította és kiüríttette a termet.

Greenpeace-aktivisták hatoltak be a francia nemzetgyűlés üléstermébe

Tucatnyi Greenpeace-aktivista hatolt be szerdán a francia nemzetgyűlés üléstermébe, ahol a koppenhágai klímacsúcsról vitáztak a képviselők. Az ülést a levezető elnök rövid időre megszakította és kiüríttette a termet.

Jean-Louis Borloo környezetvédelmi miniszter beszédének végén a nemzetközi zöldszervezet tagjai – akik addig a felső tribünön a közönség soraiban foglaltak helyet – “Tettre fel, köztársasági elnök úr!” szövegű molinókat feszítettek ki, egyikük pedig kötélen leereszkedett a képviselők közé.
Néhány órával korábban a szervezet néhány tagja egy tűzoltólétrán feljutott a nemzetgyűlés épületének tetejére, ahol tíz percig tudtak maradni, mielőtt a biztonsági erők lehozták őket.
A France3 közszolgálati televízióban élőben közvetített ülés óriási káoszban szakadt meg. A Zöld képviselők egy része ugyanis megtapsolta a sikeres behatolási akciót, miközben a felháborodott kormánytöbbség soraiból többen “szélhámosoknak”, “szemeteknek” és “fasisztáknak” nevezték az aktivistákat.
“Ez fantasztikus. Ez egy olyan akció, amelynek célja a politikai felelősök figyelmét felhívni az üvegházhatás okozta kihívásokra. Nagyon jó, hogy oda jöttek, ahol a demokrácia szíve ver, ahol rengeteg vitát kellene rendezni a klímaváltozásról és annak társadalmi, környezetvédelmi és gazdasági következményeiről” – mondta Noel Mamere, Zöld képviselő, aki ellen “bűnrészesség” miatt François Sauvadet, az Új Centrum formáció frakcióvezetője feljelentést kíván tenni.
“Koppenhága nem végződhet kudarccal. Most még semmi nem veszett el. Minden opció ismeretes” – tudatatta az akció kapcsán közleményében a Greenpeace.

A szervezet azt kéri Nicolas Sarkozytől, hogy a december 7-én kezdődő koppenhágai klímacsúcs megnyitóján ambiciózus célként jelentse be, hogy Franciaország a klímaváltozás megfékezéséhez a szén-dioxid-kibocsátását 2020-ig a mostani szinthez képest 40 százalékkal csökkenti és évente 4,2 milliárd euróval járul hozzá a fejlődő országok támogatásához.
A 192 ország részvételével megrendezésre kerülő koppenhágai csúcsot azért hívták össze, hogy ott fogadja el a nemzetközi közösség az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését szabályozó 2012-ben lejáró kiotói megállapodást felváltó új szerződést. Az állam- és kormányfők a legfontosabbnak tartott utolsó két napra, december 17-18-ra érkeznek a dán fővárosba. Az egyedüli kivétel Barack Obama amerikai elnök, aki december 9-én szólal fel az ENSZ klímaértekezletén. Nicolas Sarkozy pedig december 15-16-án hivatalos Koppenhágába.

Ajánlott tartalom

Madárbarát település mintaprojekt – pályázati kiírás 2024

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület pályázatot hirdet települések részére Madárbarát település mintaprojekt kialakítására. A mintaprojektre olyan önkormányzatok pályázhatnak amelyek lépéseket kívánnak tenni az ember és a természet összhangjának újbóli megteremtésére és amelyek közterületein, intézményeiben még nincsenek madárvédelmi eszközök kihelyezve (ódúk, odútelepek).