Bálnahúscsempészeket leleplező, ám később letartóztatott japán természetvédőkért kezdett 24 órás virrasztást a Greenpeace a budapesti japán nagykövetség előtt pénteken délelőtt.

Greenpeace-virrasztás a bálnahúscsempészeket leleplező tokiói kettősért

Bálnahúscsempészeket leleplező, ám később letartóztatott japán természetvédőkért kezdett 24 órás virrasztást a Greenpeace a budapesti japán nagykövetség előtt pénteken délelőtt.

A tokiói kettősként emlegetett Szato Junicsi és Szuzuki Toru Greenpeace-aktivisták 2008 januárjában illegális bálnahúscsempészési gyakorlatot lepleztek le, a rendőrségre bevitt bizonyíték miatt azonban később lopással és birtokháborítással vádolták meg őket – ismerteti az esetet a zöldszervezet pénteki közleményében.
A Greenpeace az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának állásfoglalására hivatkozva hangsúlyozza, hogy a hatóságok az eljárás során számos ponton megsértették a nemzetközi jog előírásait, “többek között rendszeresen védőügyvéd nélkül, székhez kötözve hallgatták ki őket”.
A tokiói kettőst a hétfőn kezdődő tárgyaláson akár tíz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújthatják – hívják fel a figyelmet a zöldek.

Szegfalvi Zsolt, a Greenpeace Magyarország Egyesület igazgatója a közlemény szerint a pénteki demonstráción emlékeztetett arra, hogy a magyarországi megmozdulás csak egyike a közel 40 országban ezen a héten zajló eseményeknek a két japán aktivista érdekében: “világszerte több mint 300 ezer aláírás, nemzetközi emberi jogvédő szervezetek és az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának véleménye erősíti szavunkat” – idézi a kommüniké.
A környezetvédők szerint a japán hatóságok súlyos jogsértéssorozata a bálnavadászlobbi nyomására, és a vele “szimbiózisban élő” előző kormány tudtával kezdődött. A Greenpeace azt várja az új japán kormánytól, hogy vizsgálja ki az ügyet.

“Az illegális bálnavadászatot és az azt körülölelő korrupciót kell elítélni, és nem ennek leleplezőit” – mondta az eseményen Szegfalvi Zsolt, aki a közlemény szerint átadta a nagykövetség vezetőjének a Greenpeace tiltakozó levelét és az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának állásfoglalását.
Az aktivisták a tervek szerint szombat reggelig maradnak a követség előtt, ahol egy bálnát formázó jégszobrot és ezer origamibálnát hagynak maguk után, “emlékeztetőnek” – olvasható a zöld szervezet közleményében.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.