“Ha az éghajlat bank lenne, már megmentettétek volna”

Azonnali klímavédelmi intézkedéseket követelve több ezer ember vonult utcára péntek este Madridban, ahol ezekben a napokban tartják az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének 25. ülését (COP25).

“Tetteket most!”, “Nincs B-bolygó”, “Ha az éghajlat bank lenne, már megmentettétek volna” – egyebek mellett ezeket az üzeneteket írták magasba tartott tábláikra és a molinókra a tüntetők, akik a tervek szerint négy és fél kilométert tesznek meg a belvárosban. “A klímacsúcs résztvevőinek figyelnie kell az utca hangjára” – nyilatkozta Andrea Molina az Extintion Rebellion nevű környezetvédő mozgalom szóvivője, amely a felvonulás egyik szervezője. Az eseményt több mint 850 szervezet és csoport támogatta, köztük például a Greenpeace és a Természetvédelmi Világalap (WWF) is. A felvonulás a spanyol környezetvédelmi tárca épületénél ér majd véget, ahol Javier Bardem Oscar-díjas spanyol színész és Greta Thunberg olvassa fel a tüntetők kiáltványát. A 16 éves svéd klímaaktivista a demonstráció előtt a szervezőkkel közösen arról beszélt egy sajtótájékoztatón, hogy itt az ideje a valódi cselekvésnek a klímavészhelyzettel szemben, és nagyon bíznak abban, hogy a madridi klímacsúcs konkrét eredményekkel zárul. “Nem várhatunk tovább egy napot sem” – hangsúlyozták. A spanyol fővárosban december 13-án záruló klímakonferencián a világ 196 országa képviselteti magát, a szervezők összesen több mint 25 ezer résztvevőre számítanak a COP25 eseményein. A konferencia elnöki tisztét Chile tölti be, eredetileg ugyanis a dél-amerikai ország adott volna otthont a rendezvénynek, ám egy hónappal ezelőtt visszalépett a házigazda szerepétől az utcai zavargások miatt.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.