Gumihulladékot újrahasznosító üzemet hoznak létre Bátonyterenyén

Gumihulladékot újrahasznosító üzemet hoz létre a KGF Hungary Kft. a Bátonyterenyei Ipari Parkban; augusztus elejére fejezik be a telepítési munkákat, majd a próbaüzem után év végén, jövő év elején kezdik meg a gyártást a Nógrád megyei városban, ahol 24 embernek adnak munkát – mondta a kft. ügyvezető igazgatója pénteken a beruházás nyitórendezvényén.

Kokas Ferenc ismertette: a kétmilliárd forintos fejlesztést egymilliárd forinttal támogatta az Új Széchenyi Terv Gazdasági Operatív Programja (GOP).

Kiemelte, hogy a hulladékból környezetbarát módon állítanak elő piacképes termékeket egy szabadalommal védett, több évtized alatt fejlesztett kínai technológiával, ezt az alacsony hőmérsékletű, zárt rendszerű hőbontási technológiát először alkalmazzák Európában.

A 12 ezer négyzetméteres területű üzemcsarnokban évi 6-10 ezer tonna gumiabroncs hulladékot tudnak majd feldolgozni, a végtermék az ipar számára hasznosítható pirolízis olaj, pirolízis korom, és a gumiabroncsokban található acélszál lesz.

Kokas Ferenc hozzátette: az Európai Unióban is kihívást jelent a járműabroncsok elhelyezése, ez a technológia megoldást jelent arra, hogy a hulladék ne a földbe kerüljön évtizedekre, évszázadokra. A pirolitikus eljárásban 420-440 fokon nyerik ki a gumiból a hasznos részeket.

Az igazgató kifejtette: olyan mennyiségű gumihulladék keletkezik már Magyarországon is, hogy négy-öt ilyen üzemet el tudnának vele látni, de a piaci értékesítés sem lesz probléma. A pirolízis olajat hajómotorokban, elektromos áramot előállító nagy dízelgenerátokban használják fel, illetve finomítási eljárással üzemanyagminőségűvé alakítható. Az acélhulladék fémipari alapanyag lesz, a pirolízis korom a fekete műanyag termékek – mint a szemüvegkeret vagy számítógépdoboz – festékanyaga 2-5 százalékos mértékben.

A rendezvényen Becsó Zsolt (Fidesz), a Nógrád megyei önkormányzat elnöke úgy fogalmazott, hogy az utóbbi négy év sok tekintetben mérföldkő volt a megye szempontjából, településrekonstrukciós fejlesztésekkel, munkahelyteremtő beruházásokkal sikerült gyorsítani a felzárkózási folyamatot, a Bátonyterenyei Ipari Parkot pedig példaként állította a nógrádi települések elé.

Nagy-Majdon József (Fidesz-KDNP), Bátonyterenye polgármestere ismertette, hogy az ipari park óriási fejlődést hozott a város életébe, és korrekt együttműködést kínált a mindenkori városvezetés nevében a betelepülő cégeknek.

Gyerkes-Molnár Petra, a Bátonyterenyei Ipari Park Kft. ügyvezetője arról számolt be, hogy a 11,5 hektáros területen a KGF Hungary Kft.-é lesz a negyedik üzem. Már működik az ipari parkban az FR3-Technológia Acélszerkezetgyártó Kft. és a medencefedéssel foglalkozó ALUKOV, a Sinia Bútorgyártó Kft. csarnokát pedig augusztusban adják át. Az ipari parkban most 50 ember dolgozik, a következő fél-egy évben 150-200-ra nőhet a dolgozók létszáma.

Ajánlott tartalom

Április 22. és 26. között rendezik meg a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet

Idén április 22. és 26. között rendezik a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet, amelynek célja a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése iskolai keretek között - közölte az Alapértékek Nonprofit Kft. csütörtökön az MTI-vel.