Gyors összeomlást jósolnak az úttörő klímamodellezők

Hamarabb válik visszafordíthatatlanná a globális felmelegedés – mondja az az amerikai és norvég kutató, akik 1972-ben először modellezték számítógéppel a gazdasági, társadalmi növekedés határait.

A társadalmakat felforgató hatások 2050 után lesznek igazán tapasztalhatók, addig szerintük még elleszünk valahogy. Kritikusaik szerint viszont kihagyták a számításból az emberi találékonyságot és a piacok erejét. Csak animációs filmben fordul elő, hogy a szakadék peremén túlszaladó figura a levegőben függve meglepett arccal a mélységre, majd a nézőkre mered, aztán lemondóan lezuhan. A neves műszaki egyetemen, a Massachusetts Institute of Technologyn (MIT) négy évtizeddel ezelőtt készült modellszámítás pont ilyen állapotot jósolt az emberi civilizációnak. A befolyásos politikusokból, üzletemberekből, döntéshozókból álló agytröszt, a Római Klub által támogatott elemzés, a World3 a számítógépes modellezések egyik első példája volt. Eredményeit kötetben is közölték: az 1972-es Növekedés határai az évtized egyik legvitatottabb kötete volt. (Magyarul 1973-ban jelent meg, folytatása, A növekedés határai: harminc év múltán szintén elérhető fordításban.)

A modell szerint a világgazdaság olyan tehetetlenül működik, hogy lényegében nem képes korrigálni akkor sem, amikor már egyre több jele van a súlyos klímaváltozásnak, a természeti erőforrások kimerülésének. Ezzel párhuzamosan túlnépesedés következik be, a katasztrófa pedig százmilliók halálával jár majd. A World3-at, amely egykor egyetemi kutatók speciális szoftverkörnyezetben futtatott modellszámítása volt, ma bárki kipróbálhatja online itt, vagy a saját számítógépére letöltve. A hetvenes évekbeli kutatás egyik munkatársa, Jorgen Randers ma a BI Norwegian Business School tanára Oslóban. Szerinte a 21. század második felére apokalipszisközeli helyzet áll elő a globális felmelegedés súlyossá válása miatt. (Randers 2052: globális előrejelzés a következő negyven évre című, megjelenés előtt álló könyvét a Scientific American folyóirat ismerteti.)

Még sötétebb a jövőképe Dennis L. Meadowsnak, aki az eredeti, az MIT-n végzett modellezési munkát vezette, így a környezet- és klímavédelmi mozgalmak elméleti megalapozójának tartja az ökológusszakma. A Római Klub alapító tagja szerint az összeomlás már elkezdődött. “Csökken az egy főre eső élelem mennyisége, egyre szűkösebb az energia, a talajvíz kimerülőben van” – mondta a folyóiratnak.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.