Gyorsabban megtérülhet a napelemes rendszere! Ingyen adja az állam!

A száz százalékban vissza nem térítendő napelemes pályázat első üteme már lezárult, de októberben ismét indul.

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással! Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Hosszú várakozást és hónapokig tartó csúszást követően tavaly december elején indult el az a napelemes és fűtéskorszerűsítési program, amelyet alacsony jövedelmű háztartások számára dolgoztak ki. A pályázatot regionális bontásban, több ütemben bonyolítják le. Az első forduló 2022 januárjában, illetve februárjában zárult le, a nagy érdeklődés miatt utóbb sokadjára ismét módosították a kiírást. Jelen állás szerint már csak egy ütem lesz hátra, ez megyétől függően 2022 októberében vagy szeptemberében kezdődik majd. A programban 100 százalékig vissza nem térítendő támogatás szerezhető két beruházástípusra: tetőre telepített napelemes rendszer kialakítására; valamint napelemes rendszer kiépítésére, fűtési rendszer hőszivattyúval történő elektrifikálására, villamosenergia-tároló beépítésére és nyílászáró cserére. Előbbi kategóriára maximum 2,9, utóbbira pedig 11,3 millió forint kapható. A támogatói okirat esetleges megszerzése után az első projekttípus esetén 20, a másodiknál pedig 26 hónap áll rendelkezésre a megvalósításra.

A legfontosabb követelmény, hogy az érintett ingatlanban a tulajdonosok – tehát nem az ott lakók – 2020-as átlagjövedelme nem haladja meg a 4,85 millió forintot. Érdemes kiemelni, hogy a kiírás értelmében a nyugdíj, valamint a katás és a kivás bevétel is jövedelemnek számít. A programban továbbá csakis olyan beruházások valósíthatóak meg, amelyeket a pályázati oldal vonatkozó listájában szereplő kivitelezővel, szerződés megkötése után valósítanak meg.

A korábbi pályázati felhívás még sokkal szigorúbb volt a jelenlegi verziónál, a programhoz például tartozott egy olyan, a rangsorolást segítő pontrendszer, amely az adott háztartásban élő gyermekek számát, illetve az otthon földrajzi elhelyezkedését vette figyelembe. Ezt utóbb eltörölték, aminek következtében a második fordulóban a véltnél többen vehetnek majd részt, hiszen olyanok is becsatlakozhatnak, akiket eddig elriasztottak a merevebb szabályok. A módosítás azzal is jár, hogy a gyermektelen háztartások már nem lesznek hátrányban az igénylés során.

Eredetileg a pályázat négyütemes lett volna, az utolsó három fordulót viszont végül összevonták. Ezzel együtt az elérhető keretösszeget nem csökkentették, sőt az első ütemben még növelték is. Erre azért volt szükség, hogy minden, a kiírásnak megfelelő pályázó kaphasson támogatást. A program első fordulóját a beszámolók alapján a vártnál is nagyobb érdeklődés övezte, az első körre több mint 40 ezer igény érkezett be. Az első, a jogosultságról beszámoló értesítőkét már március végén elkezdték kiküldeni, ezek azonban csak a megfelelésre vonatkoztak. A pályázó ingatlantulajdonosok és a programban érdekelt vállalatok ezért még mindig – immár legalább három hónapja – várnak a részletes eredményekre. Mivel a támogatási rendszerben teljes előfinanszírozást biztosítanak, az eredmények megismerése, a támogatói okirat, valamint a folyósítás megkezdése nélkül az adott beruházás sem indulhat meg.

Megtorpanhatnak az ipari naperőművek

A napokban derült ki, hogy az otthoni napelemek mellett a kereskedelmi célú naperőművek piacán is megtorpanás tapasztalható. Május elején jelentették be, hogy a befogadható időjárásfüggő erőművi – azaz többnyire naperőműves – kapacitási korlát 0 megavoltamper. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy jelenleg Magyarországon nem érhető el új erőművek építéséhez szabad, pályázati eljárásban kiosztható hálózati csatlakozási kapacitás. Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSZ) elnöke a Portfoliónak korábban azt mondta, emiatt hazánkban nem lehet kereskedelmi célú új erőműveket fejleszteni. A helyzet is igazolja, hogy a kapacitás növekedésével összhangba kell hozni a rendszer infrastruktúráját és rugalmasságát.

A legalább 50 kilowattot, ipari méretű naperőművek beépített teljesítőképessége 2022-ben eddig 115 megawattal nőtt, ami közel megegyezik a tavalyi év azonos időszakának értékével – derül ki a Portfolio cikkéből. Az ipari méretű naperőművek kapacitásbővülése az elmúlt két évben összességében lassult, az otthoni napelemes rendszerek esetében viszont éppen jelentős gyorsulás figyelhető meg.

Ajánlott tartalom

Megkezdte működését az Egyesült Államok tengeri szélerőműparkja

Megkezdte működését csütörtökön az Egyesült Államok kereskedelmi célú áramtermelésre használt első partközeli szélerőműparkja az atlanti-óceáni partvidéken.