Ha napelemet telepítene, erre a határidőre figyeljen

A 2022-ben benyújtott HMKE napelemes rendszerek igénybejelentéseinek feldolgozása jelentős késedelmet szenved, ami az ügyfelek számára kedvezőtlen elszámolási változásokat eredményezhet.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A portfolio.hu információi szerint számos háztartási méretű (HMKE) napelemes rendszer létesítésére irányuló igénybejelentés még mindig várat magára, annak ellenére, hogy ezeket az igényeket már 2022-ben benyújtották. A szolgáltatóknak az igények beérkezését követően 30 napon belül kellene elvégezniük a műszaki vizsgálatot, azonban sok esetben nem sikerül betartaniuk ezt a határidőt. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nem rendelkezik információkkal az igényfeldolgozás állásáról, és az elosztók sem kívánták kommentálni a helyzetet. A feldolgozás késedelme azonban valószínűleg annak köszönhető, hogy a szolgáltatóknak hatalmas mennyiségű bejelentést kell feldolgozniuk korlátozott erőforrásaik mellett. 2022-ben két hullámban érkeztek be az igények, melyek száma a korábbi évekhez képest százezres nagyságrendű volt. Azonban az iparági becslések szerint a valós, megvalósítható igények száma csak 30-50 ezer körül lehet. A késedelem különösen azoknak az ügyfeleknek okozhat problémát, akik 2022-ben nyújtották be igényüket, de csak 2024-ben valósulhat meg a beruházásuk. Ebben az esetben ugyanis nem élvezhetik az éves szaldó elszámolás kedvezményeit, mivel 2024. január 1-től már csak a bruttó elszámolás lesz elérhető.

Az új bruttó elszámolási rendszer részletei még nem ismertek, de várhatóan kevésbé lesz kedvező, mint a jelenlegi éves szaldó rendszer. A jelenlegi rendszerben a napelemek által termelt, de helyben nem felhasznált áramot ugyanolyan áron veszi át a hálózat, mint amennyiért a háztartások a hálózatról veszik az energiát. Az új rendszerben azonban a hálózatba táplált energia átvételi ára valószínűleg alacsonyabb lesz. A HMKE-igénybejelentések feldolgozásának késedelme nem csak a 2022-ben igényt benyújtókat érinti, hanem azokat is, akik most tervezik benyújtani igényüket. A napelem telepítésében gondolkodó felhasználók jelenleg várakoznak a betáplálási korlátozások miatt.

A 2024. január 1-től bevezetendő új elszámolási rendszer miatt azonban anyagilag előnyösebb lenne, ha még ezt megelőzően sikerülne a napelemes rendszert létesíteni. Azok a rendszerek, amelyek idén létesülnek, még a jelenlegi kedvezőbb szaldó elszámolási rendszerbe kerülnek, még akkor is, ha csak jövőre kezdik meg a hálózati betáplálást.

Ajánlott tartalom

Már több mint 5000 nyertese van a Napenergia Plusz programnak

Már több mint 5000 nyertes van a Napenergia Plusz programban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfőn.