Hálásak lehetünk a városi hangyáknak?

Nem is olyan rossz dolog a hangyainvázió. New York hangyái évente 60 000 hotdognak megfelelő élelmet fogyasztanak el. Legalább ez a mennyiség sem a szeméttelepen végzi.

A North Carolina State University kutatói a Nagy Alma legapróbb lakóinak viselkedését vizsgálták, és arra a következtetésre jutottak, hogy “jelentős” szerepet játszanak a város szemetének eltakarításában. A Global Change Biology nevű szaklapban közzétett tanulmány szerint a gyorséttermi kaják eltakarításában oroszlánrészük – vagy inkább hangyarészük- van, nélkülük a metropolisz még inkább fulladozna az elhajigált chipsektől és hotdogoktól.

A tudósok módszere az volt, hogy a város forgalmas pontjain otthagyták ezeket az élelmiszereket, majd 24 óra múlva visszatértek, hogy megnézzék, az élelem mekkora része lett elpusztítva. Mint kiderült, a hangyák teljesen rászoktak a gyorséttermi kajára.

A kihelyezett tálcák egyharmadán teljesen lepusztították az élelmet a szorgos állatkák.

A Broadwaytől délre elterülő, 150 háztömbnyi területen a hangyák évente mintegy 953 kilogrammnyi étket takarítanak el, ami 60 000 darab hotdognak felel meg. A tudósok ebbe a becslésbe belekalkuláltak egy téli pihenőt is.

A flaszteren háromszor nagyobb fogyasztás, mint a parkokban, dacára annak, hogy eredetileg a talaj a természetes élőhelye a hangyáknak. Ennek oka az, hogy a járdák alatt meghúzódó hangyafajtának erősebbek a túlélési mechanizmusai.

Míg a tudósok által elhelyezett fedett tálcáknak kifejezetten a hangyák voltak a célközönsége, a fedetlen tálcákon hagyott ételekre a patkányok is rámásztak (melyek egy közelmúltbeli vizsgálat szerint az E.coli vírust, a szalmonellát és 18 ismeretlen vírust is hordoznak testükben), vagyis a fogyasztói társadalom maradékai iránt már-már darwini harc folyik a metropoliszokban.

forrás: piacesprofit.hu

Ajánlott tartalom

Rekordmennyiségű pályázat érkezett az Európai Mobilitási Hét programjaira

Minden korábbinál több, 206 pályázatot nyújtottak be települések az Európai Mobilitási Hét programjaira - közölte a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. pénteken az MTI-vel.