Hány fokot bírnak ki a napelemek?

A Wolverhamptoni Egyetem kutatói a 200 fokig hevítették a napelemeket.

Államilag 50%-kal támogatott napelemes rendszerek! Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Már régóta köztudott az ágazatban, hogy a repedések a cellák forrasztás során keletkező sérülései miatt alakulnak ki, írta az mnnsz.hu. Az érzékeny cellarétegeket 200 Celsius foknál magasabb hőmérsékletnek teszik ki, és a lehűlés során a fémek erőteljesebben húzódnak össze, mint a szilícium, emiatt jön létre repedés. Léteznek stratégiák ezeknek a sérüléseknek a korlátozására, de a cellák repedezése továbbra is a legjelentősebb minőségi aggály, amely az egész napelem ágazatot érinti. A gyártás során létrejövő repedések kezdetben szinte láthatatlanok, de méretük nő, és később a helyszínen már befolyásolják a modul teljesítményét.

Új összekapcsolások

A modulgyártók napjainkban egyre nagyobb mértékben vesznek át különböző stratégiákat a cellák csatlakoztatására vonatkozóan. Ez annak a törekvésnek a része, hogy minimálisra csökkentsék vagy kiküszöböljék a problémás anyagok, például az ólom és az ezüst használatát a modulokban, továbbá igyekeznek új cella technológiákat, például heteroátmenetet alkalmazni, amelynél a cella nem tehető ki 180 Celsius fok fölötti hőmérsékletnek a gyártás során anélkül, hogy jelentősebb kárt okozna. Ez pedig ismét némi bizonytalanságot idéz elő a cellák repedezését illetően.

A Wolverhamptoni Egyetem kutatói megvizsgálták, hogy a különböző paraméterek változtatása a csatlakoztatás folyamatában hogyan érinti a repedések kialakulását. Többek között különböző astagságú forrasztást, szalagszélességet, ezüst- és rézvastagságot vettek figyelembe. Eredményeiket „Repedések kialakulásának kezdete és növekedése a napelemes modul összekapcsolásnál“ címmel nemrégiben a Solar Energy folyóiratban tették közzé.

A csoport arra a megállapításra jutott, hogy az elülső oldalon (ezüst) lévő repedések gyorsabban nőnek, mint a hátsó oldalon (réz) lévők, és hogy a vastagabb ezüst- vagy rézforrasztás bevonatok, sőt a szélesebb cella összekapcsolások is a repedések nagyobb arányú növekedéséhez vezetnek. A csoport azt jelezte, hogy eredményeik hozzá fognak járulni a modulok hosszú távú megbízhatóságának előrejelzését szolgáló módszerek kidolgozásához, egyúttal azt is igazolják, hogy szükség van a cellák összekapcsolását szolgáló folyamatok felülvizsgálatára.

kép: review.solar

Ajánlott tartalom

A légkondicionálók felkészítése a hideg időszakra

Ahogy a nyár lassan átadja helyét az ősznek, egyre többször tapasztalhatunk alacsonyabb hőmérsékleteket otthonunkban. Hajnalban már csak kabátban merészkedünk ki, és gyakrabban fújnak hideg szelek nap közben is. Mindez azt jelenti, hogy ideje felkészítenie klímarendszerét az őszi és téli szezonra.