Használt gumiabroncsokat újrahasznosító gépeket fejlesztett ki egy tiszalöki társaság

Használt gumiabroncsokat újrahasznosító gépeket fejlesztett ki magyar és uniós forrás segítségével a tiszalöki székhelyű, épületgépészeti tervezéssel és kivitelezéssel foglalkozó Hot&Cold Therm Kft. – közölte a társaság az MTI-vel.

A közlemény szerint a cég néhány évvel ezelőtt vásárolt meg egy olyan találmányt, amely a gumiabroncs granulátum finomőrlését teszi lehetővé. A projektjükben erre a találmányra alapozva egy magasnyomású vízsugár technológián alapuló, úgynevezett mikro-robbantási technológiai eljárás berendezéseit fejlesztették ki és készítették el, mely eljárással a használt gumiabroncsokat tudják újrahasznosítani és más fontos alapanyaggá alakítani. A cég telephelyén megépült egy fejlesztő műhely és kísérleti laboratórium, ahol előtervezési kísérleteket, a fejlesztéseket, valamint a technológiai sor részét képező berendezések legyártását, összeszerelését és végzik el. A Széchenyi 2020 programból 356 millió forinttal finanszírozott fejlesztéshez több mint 196 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a társaság.

Benkő Zoltán ügyvezető az MTI érdeklődésére elmondta, az innováció egyik újdonsága, hogy a használt gumiabroncsokat zárt körfolyamatú rendszerben, normál hőmérsékletű megmunkálásokkal minden alkotóelemében és szelektáltan tudják újrahasznosítani. Az évi maximum 500 tonna gumiőrlemény előállítására alkalmas kísérleti üzem a gumiabroncs külső, belső, valamint futó-és oldal felületi részéről külön-külön felhasználhatóan választja le a gumiréteget, ezzel a megoldással a különböző tulajdonságú gumiőrlemények hasznosabban keverhetők új alapanyaggá.

Megjegyezte, Magyarországon egy hartai társaság alkalmaz hasonló eljárást, azonban ott kizárólag a gumiabroncsok futófelületi gumirétegét nyerik vissza. A HCT Kft. új technológiája az eddig ismertekkel szemben megnövelt hatékonysággal, zárt rendszerben, környezetbarát és fenntartható módon képes a teljes gumiabroncs alapanyagként történő újrahasznosítására. A túlnyomó többségben 50 és 500 mikron közötti szemcseméretű gumiőrlemény közvetlenül alapanyagként használható bármely gumi- vagy műanyag alapú termékbe, a termék elvárt szilárdsági tulajdonságaitól függően különböző százalékos keverési arányban – ismertette. Az ügyvezető hozzátette, a lezárt pályázat várható megtérülési ideje maximálisan három év. A nyilvános cégadatok szerint a 2020-ban 41 dolgozót foglalkoztató Hot & Cold Therm Kft. 1,3 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 208 millió forint nyereséget ért el.

Ajánlott tartalom

Folyamatosan gyarapodik hazánk zöld vagyona

Mezővédő erdősávok létesítésével kapcsolatban pilot projektet indít az Agrárminisztérium – jelentette be Nagy István tárcavezető a XXXIII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor kerekasztal beszélgetésén, szerdán, Tusnádfürdőn.