Hasznos tanácsok a zöldebb konyháért

A konyha sokak szerint az otthon szíve, és itt spórolhatunk a legtöbb energiát és pénzt a házunkban. Ha hatékonyabbá akarja tenni lakását az egyszerű, praktikus ötletekkel érdemes kezdeni.

Az egyik legfontosabb a konyhában található gépek tudatosabb használata. A mosogatógép kevesebb vizet fogyaszt, mint a kézzel való mosogatás, de csak akkor, ha mindig teli töltjük használat előtt. Az újabb modelleknél pedig előöblítés sem szükséges, az odaszáradt ételmaradékokat is képesek eltávolítani. Az Energy Star jelzésű mosogatógépek 10 százalékkal kevesebb áramot és 20 százalékkal kevesebb vizet használnak, ezért érdemes ilyet vásárolni. A hűtőgépeknél sokan túlságosan alacsonyra állítják a hőmérsékletet az optimális 2-3 °C helyett. Minden egyes ennél lejjebb csavart fokkal 5 százalékkal növekszik a hűtő energiafogyasztása. Emellett érdemes üvegtárolókban tartani az ételt és italt, hidegebben tartja és tartósabb, mint a műanyag. Fontos az is, hogy a hűtő hátulján található csöveket gyakran tisztítsuk. Minél porosabbak, annál kevésbé lesz hatékony a hűtőszekrényünk. Ha nincs mosogatógépünk, akkor érdemes pedálos vízcsapot felszereltetni a konyhánkba, sok vizet megspórolhatunk azzal, ha el tudjuk zárni a csapot miközben teli van a kezünk.

A megmaradt étel legjobb felhasználási módja a komposztálás, beltérre is létezik erre való készülék, például a Naturemill, ha pedig kertes házban lakunk, jó minőségű humuszt termelhetünk az ételmaradékból. A konyhai eszközöknél kerüljük a teflonbevonatúakat, bizonyos kutatások szerint ugyanis megnövelhetik az ételek koleszterinszintjét. Érdemes inkább alumíniumból készült serpenyőben sütni. A hűtőkre visszatérve bár triviálisnak tűnik, mégis sokat segíthet, ha a gyorsan romló ételeket elkülönítjük a többitől, így soha nem romlik bent valami, mert eltakarta egy doboz tej. Készételeinkhez pedig vásároljunk többször használható üvegtartókat és használjuk ezeket celofán helyett. Akár még a vacsorát is tálalhatjuk ezekben, így még a mosogatnivalón is spórolunk.

-

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.