Forrás: ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. Facebook oldala

Hatalmas beruházásra készül az Alteo

Az Alteo összességében 5,5 milliárd forintos önerős beruházásban bővíti szabályozási központját, ennek keretében Sopronban és Győrben egy 8 megawatt(MW)/15 megawattóra (MWh) kapacitású akkumulátoros villamosenergia-tárolót, valamint egy 3MW és egy 6MW villamos kapacitású gázmotort állítanak üzembe jövő év első felében a két helyszínen – közölte az energetikai szolgáltató- és kereskedővállalat szerdán az MTI-vel.

Kiemelték, ezzel növelik a megújuló energiafelhasználás terjedésének támogatását is szolgáló szabályozási központjának kapacitását és rugalmasságát. A közleményben felidézték, hogy néhány hónapja kezdte meg működését az Alteo első villamos fűtésű, 5MW-os kazánja, majd pedig néhány napja újabb két, 6-6MW-os villamos fűtésű kazánnal bővült a portfóliójuk. A vállalat most pedig újabb egységekkel erősíti szabályozási központját. Részletezik, hogy a Győri Ipari Park területén egy 8MW/15MWh kapacitású akkumulátoros villamosenergia-tárolót és egy 6MW villamos kapacitású gázmotort fognak üzembe állítani. A teljes mértékben önerőből finanszírozott, 4,5 milliárd forintos beruházáshoz megérkezett az építési engedély, a napokban már meg is kezdték a helyszíni kivitelezést, hogy 2024 második negyedévében mindkét eszköz működésbe léphessen.

Emellett a Soproni Erőmű területén telepítenek egy további gázmotort, amely 3MW villamos kapacitású és részt fog venni az erőmű hőfogyasztóinak ellátásában is. Az építési engedély megérkezését követően Sopronban is megkezdődött a helyszíni kivitelezés, a gázmotor a tervek szerint már a jövő év első negyedévében munkába áll egy 1 milliárd forintos, szintén önerőből finanszírozott beruházás révén – írják a közleményben. ifj. Chikán Attila, az Alteo vezérigazgatója a közleményben úgy fogalmazott, céljuk a megújuló, időjárásfüggő energiaforrások terjedésének támogatása a villamosenergia-rendszerbe vitt szabályozható kapacitásokkal. A költséghatékonysági megfontolások mellett a két beruházás esetében a körforgásos gazdaság szempontjait is szem előtt tartották.

A vezérigazgató megerősítette, az energetika világára jellemző radikális átalakulásban továbbra is kiemelt jelentősége van a szabályozási energia szolgáltatásoknak azzal, hogy megkönnyítik és felgyorsítják a megújuló alapú energiatermelés térnyerését. Az Alteo részvényeit 2010 októberében vezették be a Budapesti Értéktőzsdére. A vállalat 2016-ban sikeres nyilvános részvénykibocsátást hajtott végre. A társaság folyamatosan aktív a tőkepiacon, a nyilvános részvénykibocsátását követően is hajtott végre zártkörű részvény és kötvénykibocsátásokat intézményi befektetők körében, az így bevont források aggregált értéke megközelítette a 20 milliárd forintot. Eközben az árbevétele dinamikusan bővült és 2022-ben meghaladta a 100 milliárd forintot, befektetett eszközállománya pedig a 34 milliárdot.

Az Alteo részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek, árfolyama szerdán 2800 forint körül alakult. Az elmúlt egy évben a részvény 2550 forint minimumot és 3440 forint maximumot ért el.

Ajánlott tartalom

Folytatódtak a szakmai és szakértői egyeztetések az otthonfelújítási programmal kapcsolatban

Júniustól indul az a 108 milliárd forintos keretösszegű Otthonfelújítási Program, amellyel a kormány a családokat és a magyar gazdaság növekedését is támogatja. A kormány célja világos: meg kell védeni és támogatni kell a családokat, a lakhatás és az energiaellátás biztonságát - hívta fel a figyelmet szerdai közleményében Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára.